In april dit jaar gingen Maleisiërs de straat op om de arrestatie van Low te eisen
NOS Nieuws

Playboy, witwasser en voortvluchtig crimineel: Maleisië zoekt Jho Low

Hij kon de rijksten ter wereld tot zijn vrienden rekenen, had miljarden op zijn bankrekening staan en kreeg op verjaardagsfeestjes bezoek van Hollywoodsterren als Pharrell Williams en Leonardo DiCaprio. En nu? Nu weet niemand waar hij is.

Maak kennis met Jho Taek Low. Of voor vrienden: Jho Low. De 36-jarige Maleisische zakenman wordt al tijden gezocht door de Maleisische en Amerikaanse opsporingsdiensten als architect van de miljardenfraude met het Maleisische overheidsfonds 1MDB. "Hij wordt gezien als de moneyman. De ontwerper van het systeem dat het 1MDB-fonds gigantisch heeft uitgemolken door geld door te sluizen naar buitenlandse bankrekeningen", zegt correspondent Michel Maas.

Geldverslindende feestjes

Ondanks zijn grote aandeel in het corruptieschandaal raakte Low de afgelopen maanden in de media ondergesneeuwd door aandacht voor die andere grote spil: de voormalige Maleisische premier Najib Razak. Tot deze week. Door het boek Billion Dollar Whale is de naam Jho Low niet meer uit kranten weg te slaan.

Aan de hand van meer dan honderd interviews beschrijven journalisten Tom Wright en Bradley Hope het buitensporige leven dat de zakenman leidde. Van geldverslindende en extravagante feestjes met Hollywoodsterren tot bezoekjes aan luxe casino's waar hij honderdduizenden euro's verspeelde.

Het boek gaat in Maleisië als warme broodjes over de toonbank. En dat is niet zo vreemd, zegt Maas. "Maleisiërs zijn natuurlijk razend nieuwsgierig. Al die jaren dat Najib aan de macht was, konden ze nauwelijks iets over de 1MDB-affaire lezen omdat de pers werd gecensureerd."

De schrijvers wijden een volledig hoofdstuk aan een van de feestjes van Low. Naast Pharrell Williams en Leonardo DiCaprio stonden, Martin Scorsese, Paris Hilton, Swizz Beatz, Kanye West en Kim Kardashian op de gastenlijst. Britney Spears sprong uit een gigantische taart om persoonlijk Happy Birthday voor hem te zingen.

The Wolf of Wall Street

Het gestolen geld stak hij ook in kunst, boten en sieraden. Samen met Riza Aziz, de stiefzoon van Najib, kocht hij een schilderij van Vincent van Gogh en de filmrechten van de film The Wolf of Wall Street. Een schilderij van Picasso dat Low verwierf, deed hij cadeau aan DiCaprio. Voor het Amerikaanse model Miranda Kerr kocht hij volgens Amerikaanse rechtbankdocumenten in 2014 voor acht miljoen euro aan juwelen. En dan was er nog de Equanimity, een peperduur jacht van 90 meter lang. Het schip is inmiddels in beslag is genomen door de Maleisische autoriteiten.

Het jacht van Low ligt inmiddels aan een ketting in een Maleisische haven

Zelf vindt Low dat hij niets fout heeft gedaan. Op zijn website zegt hij onschuldig te zijn en schrijven zijn advocaten dat het boek de beschuldigingen aan zijn adres niet onderbouwt.

In mei dit jaar bood hij de Maleisische autoriteiten aan om te vertellen hoe de vork in de steel zat in ruil voor immuniteit. De grote vraag is, waar Low zich momenteel bevindt. Low is voortvluchtig en beweegt zich mogelijk tussen China, Hong Kong en Macau. "De Maleisische opsporingsdiensten willen hem graag te pakken krijgen, maar de vraag is of en wanneer dat gaat lukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl