Kamerleden Marijnissen, Klaver en Asscher
NOS NieuwsAangepast

Klaver: 'De echte probleemwijk is de Zuidas'

GroenLinks vindt dat de echte probleemwijk in Nederland de Zuidas is. Bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zei partijleider Klaver dat er een crisis is in de publieke sector en dat premier Rutte ons afleidt van wat echt belangrijk is.

Hij vindt dat banken zich arrogant opstellen tegenover de samenleving. Klaver verwees naar de schikking die ING onlangs trof met justitie. "Nederland, met de VVD voorop, staat op de rem als het gaat om het gezond maken van de financiële sector", zei hij.

Klaver: de echte probleemwijk is de Zuidas

Ook SP-leider Marijnissen maakt zich grote zorgen over de publieke sector. Volgens haar zijn er steeds meer mensen die denken dat de overheid er niet voor hen is. "De overheid geeft niet thuis wanneer mensen het nodig hebben. Maar als Shell en Unilever bellen, blijkt plotseling alles mogelijk", zei Marijnissen. Volgens haar is het afschaffen van de dividendbelasting symbool geworden van een politieke elite die niet ten dienste staat van de samenleving.

GroenLinks, SP en PvdA komen met diverse voorstellen om de plannen van het kabinet bij te stellen. In een tegenbegroting stellen ze onder meer voor de banken meer belasting te laten betalen, de dividendbelasting in stand te laten, de btw-verhoging op boodschappen niet door te laten gaan en het eigen risico in de ziektekosten te halveren. Volgens de partijen moet er meer ruimte komen voor loonstijgingen in de zorg en het onderwijs en bij politie en sociale advocatuur.

Maar CDA-leider Buma verdedigde in het debat het afschaffen van de dividendbelasting juist krachtig. "Ik ben absoluut tot het oordeel gekomen dat als we dit niet doen het risico zo groot is dat bedrijven weggaan, dat we ons allemaal voor onze kop slaan." PvdA-leider Asscher herhaalde daarop dat de maatregel "niet effectief is en 2 miljard kost en dat niemand erin gelooft".

Buma: aasgieren vliegen om Unilever

Buma zei verder dat vanochtend in het debat grenzen zijn overschreden. Hij verwees daarbij naar PVV-leider Wilders en Denk-voorman Kuzu, die van elkaar vinden dat ze "moeten oprotten". Ook is hij het er niet mee eens dat Wilders in het debat vanochtend het privéleven van D66-leider Pechtold aanstipte.

CDA-leider Buma: in het debat zijn grenzen overschreden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl