Jeroen Dubbeldam met Zenith

Springruiters in Tryon in actie zonder Dubbeldam: 'Jeroen kreeg Zenith niet in vorm'

Op de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon is het vanaf vandaag de beurt aan de springruiters. Nederland is met onder anderen de nummer één van de wereldranglijst Harrie Smolders sterk vertegenwoordigd.

Toch ontbreekt er met Jeroen Dubbeldam ook een grote naam in Tryon. De springruiter die olympisch kampioen werd in 2000 is buiten de selectie gelaten door bondscoach Rob Ehrens. "Jeroen kreeg zijn paard Zenith niet in de vorm waarin hij hem de laatste drie jaar heeft gekregen."

Dubbeldam en Zenith waren jarenlang een gouden combinatie. Op de Wereldruiterspelen van 2014 in Caen wonnen ze twee wereldtitels en ook de Europese titel was een prooi voor de springruiter en zijn paard.

Jeroen Dubbeldam met het goud van de Wereldruiterspelen in 2014

Vanuit het buitenland werden miljoenen geboden voor Zenith, maar toen de combinatie tijdens de Olympische Spelen van 2016 buiten de prijzen viel verflauwde de aandacht. Daarna waren er bij internationale wedstrijden ook weinig aansprekende resultaten meer.

Fenomeen

Ehrens laat weten dat Dubbeldam vanwege Zenith niet geselecteerd is voor de Wereldruiterspelen in Amerika: "Jeroen Dubbeldam is een fenomeen van een ruiter maar een fenomeen heeft ook een fenomeen van een paard nodig."

Over hoogtepunt heen

Ehrens verwacht niet dat Zenith nog terug zal komen op topniveau: "Bij toppaarden is het een hele lange weg om op dat hoge niveau te komen. Maar als je dan over dat hoogtepunt heen bent, komt er ergens een moment van afscheidnemen en moet je hem gewoon zijn rust gunnen."

Ook Dubbeldam is realistisch, zo vertelde hij in april nog aan de NOS dat hij ziet dat Zenith op leeftijd raakt. "Hij is nu veertien jaar oud en het is net als bij mensen. Het duurt allemaal wat langer voordat hij is hersteld."

"Ik sta er wat anders in nu. Ik wil gewoon van hem genieten en als hij nog wat leuks wint, is dat mooi meegenomen. Maar ik leg de lat niet meer al te hoog", aldus de springruiter vijf maanden geleden.

Is Dubbeldam bezig aan zijn laatste dagen met Zenith?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl