Is Dubbeldam bezig aan zijn laatste dagen met Zenith?

Paard en ruiter hebben altijd een bijzondere band in de paardensport. Dat geldt niet in de laatste plaats voor Jeroen Dubbeldam en Zentih. Samen wonnen ze Europese en wereldtitels. Vanuit het buitenland werden miljoenen geboden voor Dubbeldams wonderpaard, maar toen de combinatie tijdens de Olympische Spelen van 2016 buiten de prijzen viel verflauwde de aandacht.

Dubbeldam en Zenith vertolkten in Rio een bijrol en plots wilde geen buitenlandse fokker het paard nog kopen. Het paard bleef daarom bij Dubbeldam, die op zijn beurt nog altijd blij is dat hij en Zenith een combinatie zijn gebleven.

Maar de realiteit is ook dat Zenith op leeftijd raakt. "Hij is nu veertien jaar oud en het is net als bij mensen. Het duurt allemaal wat langer voordat hij is hersteld", aldus Dubbeldam.

Tijdens de tweede dag van het NK in Mierlo reed Dubbeldam zondag dan ook op een ander paard. Maar voor Gioia leek het vereiste niveau nog te hoog en zo verspeelde Dubbeldam zijn kansen op het Nederlands kampioenschap.

Genieten

Van teleurstelling wilde Dubbendam echter niets weten. En over Zentih wenst hij nooit een kwaad woord te spreken. "Ik sta er wat anders in nu. Ik wil gewoon van hem genieten en als hij nog wat leuks wint, is dat mooi meegenomen. Maar ik leg de lat niet meer al te hoog."

In september zijn de wereldruiterspelen, de WK voor de paardensport. Voor Dubbeldam is het nog niet zeker of hij daar met Zenith in actie zal komen. "Ik wil de druk er niet op leggen. Het liefst rijd ik daar op hem, maar alles is nu anders geworden."

Definitief afscheid nemen van Zenith wil Dubbeldam nog niet. "Ik zeg niet dat ik er niet meer voor ga, maar ik probeer ervan te genieten en ik neem het zoals het komt."

STER reclame