Nederlandse parlementariërs met Britse collega's in Londen
NOS Nieuws

Nog 200 dagen tot brexit: Nederlandse Kamerleden bijgepraat in Londen

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Leden van de Eerste en Tweede Kamer waren vandaag op bezoek in het Britse parlement om zich te laten informeren over de brexit-onderhandelingen. Ze spraken onder meer met staatssecretaris Robin Walker van Brexit-zaken en met Hillary Benn, prominent Labour-parlementariër en voorzitter van de brexit-commissie in het Lagerhuis.

"Ja ik maak me wel zorgen", zegt Anne Mulder, VVD-Kamerlid. "Het is heel ingewikkeld om tot een deal te komen want er is voor geen enkele optie een meerderheid in het Britse parlement. Dat is ons vandaag wel duidelijk geworden. Ondertussen is de impact heel groot als de onderhandelingen stuklopen. Heel spannend."

Thierry Baudet van Forum voor Democratie, die altijd voorstander is geweest van het Britse vertrek uit de EU, verliet echter met een heel ander gevoel het Britse parlement in Westminster. "Nee, ik heb me nooit grote zorgen gemaakt en daar ben ik hier alleen maar in bevestigd. Ze hebben het hier goed op een rijtje, er is een aantal issues wat nog wat spanning oplevert, maar de brexit gaat er gewoon komen en zal met weinig problemen gepaard gaan."

Brexit over 200 dagen

Toch verlopen de onderhandelingen uiterst moeizaam en lijkt op dit moment een akkoord nog ver weg. En dat terwijl de Britten volgens het uittredingsverdrag op 29 maart 2019 de EU definitief zullen verlaten. Dat is exact over 200 dagen.

SP-Kamerlid Mahir Alkaya verwijt vooral de EU dat de onderhandelingen zo stroef verlopen. "Wat de Britten willen is wel een goede band houden om handel te kunnen drijven, maar ook het probleem van migratie kunnen aanpakken. Dat lijkt me meer dan terecht, dat je zoiets nationaal moet kunnen oplossen. Brussel presenteert het echter als één pakket van vier vrijheden: vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten. Daar is Brussel heel dogmatisch in. En daardoor loop je het risico dat een land zegt: dan hoeft het van mij helemaal niet meer. En ook het risico dat er helemaal geen deal komt. Brussel moet zich echt flexibeler opstellen."

De parlementariërs in gesprek over de brexit

VVD'er Mulder vindt juist dat Theresa May nog meer water bij de wijn zal moeten doen. May presenteerde begin juli haar onderhandelingsstandpunt waarbij de Britten wel het vrij verkeer van goederen willen accepteren, maar niet het vrij verkeer van personen en diensten. Dat is in de ogen van veel EU-lidstaten een vorm van cherry picking: wel de lusten, niet de lasten en dat is in principe onbespreekbaar.

Tegelijkertijd ziet hij ook in hoe ingewikkeld het voor May is om nog meer toe te geven, gezien de druk die ze vanuit haar eigen fractie ervaart. "We kunnen ons dat in Nederland amper voorstellen, dat tientallen parlementslidstaten openlijk rebelleren tegen hun politiek leider. Maar hier gebeurt het. Dat maakt het ongelooflijk lastig in te schatten hoe dit verder gaat."

Veel op het spel voor Nederland

Zeker voor een land als Nederland staat er veel op het spel. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk voor Nederland de belangrijkste handelspartner in de EU. En veel bedrijven die zaken doen met het Britse eiland weten nog altijd niet hoe de toekomstige relatie eruit zal gaan zien.

Een deel van de parlementariërs voor 10 Downing Street

"Ik heb veel gesprekken gehad met Britten die denken dat ze buiten de EU beter af zijn. Dat geloof ik niet. Ik denk dat er hoe dan ook verliezers zijn en dat we vooral moeten proberen de schade te beperken", zegt Mulder. "Ondanks alle politieke onrust komt het er uiteindelijk op neer of de Conservatieven voor het landsbelang of voor het partijbelang kiezen. We zullen eind dit jaar zien hoe dat hier uitpakt."

En ondanks de afgelopen twee jaren aan politieke chaos, teruglopende economische groei en onzekerheid, gelooft Baudet nog altijd dat ook een Nederlands vertrek uit de EU een goed idee is. "Ik denk dat als het Verenigd Koninkrijk eruit is en leiding gaat geven aan een wereldwijd netwerk van vrijhandel, zonder alle gekkigheid van de EU, dat wij dan heel makkelijk kunnen aanhaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl