Dylan van Baarle
NOS Wielrennen

WK onzeker voor Van Baarle: 'Ik kan niet gewoon lopen'

Dylan van Baarle pakte donderdag in de twaalfde etappe van de Vuelta bijna de mooiste zege uit zijn loopbaan. Drie dagen later ziet zijn wereld er na een harde val heel anders uit: "Ik kan niet gewoon lopen." Het is nog maar de vraag of Van Baarle op tijd fit is voor de WK wielrennen.

De weg wordt smaller en smaller in Faro da Estaca de Bares, in het uiterste noordwesten van Spanje. Alexandre Geniez en Dylan van Baarle gaan zij aan zij op de finish af. Kort voor de streep lijkt de Nederlander even in te houden. Geniez wint en komt al snel een nieuwe tegenstander tegen: een kalende official in donker jack met bril. De official kijkt wat paniekerig om.

Geniez' rechterschouder raakt de man met het donkere jack. Een bril vliegt door de lucht. De Fransman komt er goed vanaf. Van Baarle heeft minder geluk en knalt vol op de man, inmiddels zonder bril. De Nederlander gaat over de kop. Weg ritzege. Weg Vuelta. De volgende dag rijdt hij de etappe uit, maar moet later alsnog opgeven. Van Baarle heeft te veel pijn.

Etappe 12: Van Baarle grijpt net naast dagsucces

Optimist met pijn

Drie dagen later neemt Dylan van Baarle de telefoon op. Hij is nog altijd bij zijn ploeg Sky in Spanje en klinkt optimistisch, ondanks de pijn in zijn gehavende rechterbeen. "Doordat ik vrijdag toch gestart ben en de etappe heb uitgereden zijn andere spieren overbelast geraakt. Daar heb ik nu een soort spierpijn van. Ik heb onder andere last van mijn hamstring en mijn lies. Het doet gewoon super veel zeer", zegt hij. "Ik kan niet gewoon lopen en loop met een kruk."

Van Baarle is nog altijd bij zijn ploeg Sky in Spanje waar hij door middel van massages, oefeningen en acupunctuur behandeld wordt. "Ik hoopte dat ik mij na die verzorging beter zou voelen", zegt de Sky-renner. "Maar de pijn is hetzelfde gebleven. Lopen is al moeilijk, dus het heeft voor mij geen zin om in deze fysieke gesteldheid op de fiets te stappen."

WK tijdrijden in gevaar?

Van Baarle hoopt maandag of dinsdag naar huis te kunnen. Of zijn deelname aan het WK tijdrijden op woensdag 26 september in Oostenrijk in gevaar komt, kan de Nederlands kampioen tijdrijden nog niet zeggen.

"Daar denk ik nog niet heel erg over na", klinkt het kalm. "Ik wil eerst weer normaal kunnen lopen en dan de balans opmaken wat mijn achterstand is en of het WK haalbaar is. Ik heb gisteren een berichtje gestuurd naar de bondscoach (Thorwald Veneberg, red.). Ik houd hem op de hoogte en hoop snel meer duidelijkheid te hebben."

Excuses en actie wielrenvakbond CPA

Heeft Van Baarle eigenlijk nog contact gehad met de man die hem ten val bracht? "Nee", zegt hij. "En kijk, je doet er niks meer aan. Of hij wel of niet sorry zegt: dat neemt de pijn niet weg." De Vuelta-organisatie bracht wel schriftelijk zijn excuses over. Van Baarle: "Het was wel netjes geweest als hij of de organisatie naar de teambus was gekomen, maar ik heb er niet minder om geslapen."

Van Baarle verwijst naar de reeks incidenten tijdens deze Vuelta. Van een te laag vliegende helikopter die hekken omblaast tot aan slecht aangegeven paaltjes bij een rotonde. "Ik hoop dat dit de druppel is voor iedereen en dat er nu iets aan gedaan wordt", zegt de 26-jarige coureur. "Wij zetten ons leven zowat op het spel en het wordt steeds gevaarlijker. De CPA (rennersvakbond, red.) zou voor ons in moeten staan en ik heb het idee dat dit niet helemaal gebeurt. Ik hoop dat die een keer aan de bel trekken en er iets aan doen."

CPA-baas Gianni Bugno gaf vrijdag aan dat het wielrennen gevaarlijk wordt in plaats van dat er iets verbetert. De Italiaanse ex-wereldkampioen noemde een incident als de valpartij van Van Baarle "niet acceptabel". Vakbondsbaas Bugno zei verder excuses voor incidenten niet langer te willen accepteren: "De organisatoren moeten hun taak uitvoeren en gestraft worden als ze zich niet aan de regels houden. De UCI moet ingrijpen en checken of de regels nageleefd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl