Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Harbers gisteren op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
NOS NieuwsAangepast

Angst voor veiligheid verdwenen Lili en Howick gaf doorslag

Bij het besluit van staatssecretaris Harbers om de kinderen Lili en Howick in Nederland te laten blijven heeft de angst dat hen wat zou overkomen terwijl ze van huis waren weggelopen de doorslag gegeven. D66-leider Pechtold laat dat doorschemeren in zijn eerste reactie. En ook Harbers zelf zegt in zijn verklaring "dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd."

Politiek verslaggever Ron Fresen zegt dat dit beeld achter de schermen wordt bevestigd. "Toen bekend werd dat de kinderen vannacht waren verdwenen ontstond er een hele andere dynamiek in de politieke discussie. Partijen kwamen tegenover elkaar te staan, over de acties van de politie bijvoorbeeld. Was dit een klopjacht of ging het om de veiligheid van de kinderen?" De oproep van de politie aan alle burgers om de kinderen op te sporen werd gezien als veiligheidsrisico.

Toen de kinderen maar niet werden gevonden nam de druk toe om een besluit te nemen, zegt Fresen. "Dat besluit viel uiteindelijk met als uitgangspunt de veiligheid van de kinderen. De regeringspartijen vonden het feit dat ze misschien in gevaar waren zwaarder wegen dan het standpunt over een asielbesluit." De hoop was dat de kinderen zich zouden melden zodra zij het goede nieuws hoorden.

Vrijwel alle partijleiders reageren verheugd op het nieuws dat de kinderen mogen blijven. Ook GroenLinks-leider Klaver is blij. "Eindelijk! De boodschap die heel Nederland al dagen roept, is overgekomen." SP-leider Marijnissen noemt dit het enige juiste besluit. "Wat hoop ik dat deze kinderen nu de rust krijgen die ze verdienen."

CDA-Kamerlid Rog is blij dat staatssecretaris Harbers alsnog zijn discretionaire bevoegdheid heeft gebruikt. "Soms moet je zacht zijn!", zegt hij. Daarmee refereert hij aan de uitspraak van premier Rutte gisteren. Die zei over het besluit dat de kinderen zouden worden uitgezet juist: "Soms moet je hard zijn".

"Achter de schermen is ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen", zegt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind. "Ik dank staatssecretaris Harbers dat hij nu dit besluit heeft genomen." Voordewind hoopt dat de kinderen nu hun leven weer kunnen oppakken.

Opstand

Vandaag was bij de regeringspartijen steeds meer onvrede te horen over het besluit om de kinderen Lili en Howick uit te zetten naar Armenië. De kinderen doken vannacht onder, vlak voordat ze zouden worden uitgezet. De druk op staatssecretaris Harbers (VVD) van Asielzaken om zijn discretionaire bevoegdheid alsnog te gebruiken, zodat de kinderen mochten blijven, werd ook binnen de regeringscoalitie opgevoerd.

D66-burgemeester Jos Heijmans zei dat de achterban van zijn partij steeds meer in opstand kwam. "Veel D66-leden zijn teleurgesteld en verdrietig over de oorverdovende stilte van de D66-fractie", zegt Heijmans.

De Tweede Kamerfractie van D66 reageerde meteen op dat verwijt. "D66 is dag en nacht bezig met de verdrietige zaak van Lili en Howick", zegt Kamerlid Groothuizen.

Leden van de ChristenUnie dreigden hun lidmaatschap op te zeggen.

Eerder al lieten oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA hun ongenoegen blijken over Harbers.

Howick (13) en Lili (12) kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland. Ze zijn in Rusland geboren, groeiden op in Den Haag en zijn nog nooit in Armenië geweest. Ook spreken ze de taal niet.

Met name de afgelopen week verhardden de standpunten zich en waren er iedere dag ontwikkelingen:

Hard beleid of hand over het hart? De week van Lili en Howick

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl