Enrique begint herstelwerkzaamheden: 'Het kampioensteam bestaat niet meer'
Spanje verging het tijdens het afgelopen wereldkampioenschap net iets minder slecht dan titelverdediger Duitsland, maar ook de wereldkampioen van 2010 bakte er weinig van in Rusland. Met hangen en wurgen kwam het nog wel als groepswinnaar uit de bus, maar in de eerste knock-outronde ging het vanaf de strafschopstip mis tegen het gastland.
Aan de nieuwe bondscoach Luis Enrique de taak het geschonden blazoen van La Furia Roja weer op te poetsen, hoewel er cijfermatig niet veel aan de hand lijkt. De prachtige reeks van 24 wedstrijden zonder nederlaag (vijftien zeges, negen remises) maskeert echter dat het Spaanse elftal, in 2008 en 2012 ook nog Europees kampioen, de dominante rol in het internationale voetbal al een tijdje kwijt is.
Ervaren spelers gestopt
Enrique kan bij de herstelwerkzaamheden geen beroep meer doen op de afgezwaaide toppers Andrés Iniesta (131 interlands), Gerard Piqué (102) en David Silva (125). Zijn meest ervaren krachten zijn nu verdediger Sergio Ramos, die met zijn 156 caps nog maar elf duels achterligt op Spaans recordhouder Iker Casillas, en middenvelder Sergio Busquets (107).
Zij zullen dan ook het hart vormen van de nieuwe ploeg, die zich niet moet vergelijken met de succesformatie uit het recente verleden, benadrukt de oud-trainer van Barcelona waarmee hij in 2015 de Champions League won. "Het kampioensteam bestaat niet meer. Dat is alleen nog een mooie herinnering. Wij moeten ons richten op het heden, op onze tegenstanders. En dan denk ik dat we voor geen enkel team hoeven onder te doen."
Geen Alba
Dat zal moeten blijken bij zijn vuurdoop tegen Engeland zaterdag op Wembley en tegen Kroatië drie dagen later in Elche. Het zijn twee duels in het kader van de Nations League. "Onze manier van spelen zal niet anders zijn", aldus Enrique, die voor een 4-3-3-opstelling opteert. "Het blijft gaan om balbezit en controleren van de wedstrijd. Maar we zullen er wel onze eigen accenten aan moeten toevoegen."
Die zullen niet komen van Jordi Alba, die tot ieders verrassing - en vooral tot zijn eigen - geen uitnodiging kreeg van de man die drie seizoenen lang zijn coach was bij Barcelona. De eerste twee seizoenen was de graag via de flank opstomende Catalaan zelfs eerste keus op de linksachterpositie.
In het derde jaar kreeg Alba veel minder speelminuten. Tot zijn onvrede, die hij ook duidelijk liet blijken en uitsprak. Zou de 66-voudig international, die bij het WK in Rusland geen minuut miste, daar nu de rekening voor gepresenteerd krijgen? Uitleg van Enrique bleef vooralsnog uit.
Ook de WK-gangers Koke en Iago Aspas, uitgerekend de twee Spanjaarden die tijdens de penaltyreeks tegen Rusland faalden, ontbraken op het lijstje van de bondscoach. Spits Aspas, in de nationale ploeg toch goed voor zes goals in dertien wedstrijden, kwam echter weer in beeld toen Diego Costa wegens familieomstandigheden moest afzeggen.
Vriendenploeg
In zijn streven een vriendenploeg te creëren heeft Enrique ook Diego Llorente in de selectie opgenomen, hoewel de 25-jarige centrale verdediger door een enkelblessure niet inzetbaar is. Hij ziet echter een grote toekomst weggelegd voor de speler van Real Sociedad, die in 2016 zijn enige interland afwerkte, en wil hem daarom nu al sfeer laten proeven bij de nationale ploeg.
Voetballen zal Llorente dus niet, maar hij kan wel meteen kennismaken met de nieuwe regels die Enrique heeft ingesteld om de saamhorigheid te bevorderen. Zo zijn mobiele telefoons voortaan verboden tijdens de maaltijden, zodat er meer tijd overschiet om met elkaar te communiceren aan tafel. Gefrituurd eten zullen de spelers overigens niet meer op hun bord aantreffen, groente en fruit juist des te meer.
Toverwoord
Ook heeft hij de vrije middagen, die de internationals in het verleden benutten om trainingscentrum Las Rozas te verlaten om familie te ontmoeten of - in het geval van de Madrilenen - zelfs even naar huis te gaan, ingeruild voor gesprekken en videosessies. In de aanloop naar het duel met Engeland sleepte de coach zijn ploeg mee naar een escaperoom, waar de spelers al samenwerkend een uitweg moesten zien te vinden.
Discipline, focus en kameraadschap staan hoog in het vaandel bij de nieuwe man aan het roer. Maar het toverwoord lijkt 'honger' te gaan worden. Honger naar overwinningen, honger naar titels. De ploeg moet opnieuw triomfen gaan vieren, alleen nog aan winnen gaan denken en zijn eigen geschiedenis schrijven.
Het is duidelijk: Enrique wil niet alleen de reputatie van La Roja oppoetsen, maar als het even kan ook nieuwe bekers.