"Ik heb nog nooit meegemaakt dat mij vooraf is gevraagd of ik topless of naakt op de foto wilde gaan", vertelt ex-model Charlotte van Buuren. "Het kwam altijd pas tijdens de shoot ter sprake."
Ze is niet de enige: uit een anonieme enquête blijkt dat tientallen modellen dezelfde ervaring hebben. Een groot deel van de modellen had achteraf spijt van het poseren.
Volgens Charlotte is het in de fashionwereld vrij gangbaar om wat topless foto's te maken. "Je bureau zegt dat het goed is om 'naturelfoto's' in je portfolio te hebben. Zo kunnen klanten je lichaam zien en zien hoe je beweegt voor de camera, en heb je meer kans om geboekt te worden. Daardoor doe je het wel sneller."
Zelf heeft Charlotte ook wel spijt dat ze aan sommige shoots heeft meegewerkt. "Dat is vooral omdat ik dan nooit meer iets van die fotograaf heb gehoord, en ook met het modellenbureau geen contact meer kreeg. Die foto's heb ik dus nooit meer gezien. Dan denk ik wel: wat doet die fotograaf met mijn toplessfoto's? Je weet niet wat voor foto's hij heeft gemaakt. Misschien heeft hij wel heel andere kaders gepakt dan ik denk. Dat vind ik wel moeilijk."
Voor Charlotte was helemaal uit de kleren gaan een absolute no-go. "Ik heb weleens bij een shoot de vraag gehad of ik ook mijn string kon uitdoen, omdat je anders de lijntjes ziet. Ik was sterk genoeg om te zeggen dat ik dat niet wilde."
In de The Model's Health Pledge, een overeenkomst tussen grote modellenbureaus en fashiontijdschriften, staat sinds kort dat modellen van tevoren moeten horen of ze topless of naakt op de foto gaan. Ook belooft de mode-industrie daar geen minderjarigen meer bloot op de foto te zetten. Volgens Charlotte is het best lastig om daar nee tegen te zeggen.
"Ik denk dat modellen betere begeleiding moeten krijgen, dat ze voor zichzelf op mogen komen en zeggen: nee, ik wil niet naakt op de foto. Er zijn echt andere wegen om carrière te maken. Ik hoop dat er een wet komt waarin staat dat minderjarigen sowieso niet voor naaktshoots mogen worden ingezet én dat er altijd toezicht is bij hun shoots. Bij fashion maakt naakt het ook een beetje spannend, maar ik vind niet dat jonge meisjes daar onderdeel van moeten zijn."
Wet voor naaktshoots goed idee
Staatssecretaris Blokhuis noemt het 'schokkend' en 'zorgelijk' dat het nog op zo'n grote schaal gebeurt dat jonge modellen zonder waarschuwing uit de kleren moeten op de shoot. Hij vindt het goed dat The Models Health Pledge er aandacht voor vraagt.
Een wet die naaktshoots van minderjaren verbiedt, zoals Charlotte voorstelt, vindt Blokhuis ook best een goed idee. "Maar ik weet niet of er echt draagvlak is voor een wet: we hebben al best veel regels als het gaat om minderjarigen." Hij vindt vooral dat we een cultuur moeten creëren waarin het logisch is dat dit soort dingen niet gebeuren.
Blokhuis wil ook inzetten op het vergroten van de seksuele weerbaarheid van alle jongeren. "Wij moeten als rijksoverheid jongeren beter leren hoe ze nee moeten zeggen. Dat begint al in het onderwijs en in de opvoeding." Hij gaat daar nu met scholen verder over praten.
De magische 90 cm
Eerder concludeerde NOS op 3 ook al dat modellenbureaus zich niet altijd aan de belofte houden om gezondheid voorop te stellen. Modellen vertelden zich nog altijd gedwongen te voelen om af te vallen en ongezond dun te zijn. Want de magische grens van heupmaat 90 centimeter is nog altijd de norm: