Duizenden jeugdhulpverleners laten 'noodkreet' horen in Den Haag
Ruim 3000 jeugdhulpverleners uit het hele land hebben vanmiddag gedemonstreerd bij het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag. Ze hielden onder meer borden omhoog met namen van kinderen en tieners die dringend hulp nodig hebben, maar die niet krijgen.
"Het was een goede manifestatie", zegt een woordvoerder van vakbond FNV Zorg en Welzijn. "We wachten nu Prinsjesdag af om te zien hoeveel er voor jeugdzorg is begroot. De bereidheid tot actie is onder de jeugdzorgwerkers enorm toegenomen. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd."
Bureaucratie en wachtlijsten
Veel klachten van hulpverleners gaan over bureaucratie, contracten, aanbestedingen en formulieren die een goede jeugdzorg in de weg zitten. "Het liefst zou ik dertig borden meenemen om duidelijk te maken hoe groot het probleem is", zei jeugdbeschermer Niekie Warnaar vanochtend tegen RTV Rijnmond. "Om een schrijnend voorbeeld te noemen: een 15-jarig dakloos meisje voor wie ik door bureaucratische ellende geen slaapplek krijg."
Kijk hier welke voorbeelden de demonstrerende jeugdhulpverleners nog meer geven:
Sinds 2015 is de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg overgeheveld van de rijksoverheid naar de gemeenten. De jeugdzorg moest 450 miljoen euro besparen, terwijl de vraag naar zorg toeneemt. Gemeenten zijn via aanbestedingen zorg gaan inkopen om de prijzen te verlagen. Volgens vakbond FNV Zorg en Welzijn lopen de wachtlijsten op en krijgen kinderen en ouders niet de zorg die ze nodig hebben.
De vakbond zegt dat de gemeenten 750 miljoen euro extra nodig hebben voor de jeugdzorg en hebben dat vanochtend op het ministerie besproken met minister De Jonge. Die bleef bij zijn standpunt.
De minister zegt dat er wel degelijk extra geld is vrijgemaakt voor de jeugdzorg. Hij wijst op de 5 miljard euro die erbij komt in het gemeentefonds. Ook zijn er plannen, zo laat De Jonge weten op zijn Facebook-pagina, om de administratieve lasten, de wachtlijsten en het personeelstekort aan te pakken.
'Echt een noodkreet'
Jeugdbeschermer Warnaar werkt al vijftien jaar in de jeugdzorg. Ze neemt de voogdij over van ouders die niet zelf voor hun kinderen kunnen zorgen. Ze doet een dringend beroep op de politiek en vooral op minister De Jonge. "Dit is echt een noodkreet! Alsjeblieft, heroverweeg de plannen en financier wat nodig is."
Vice-voorzitter Kitty Jong van FNV Zorg en Welzijn was niet tevreden over het gesprek met de minister. "Het geldgebrek leidt uiteindelijk tot enorme wachtlijsten en stress onder de medewerkers. Veel jeugdzorgverleners staan op omvallen of verlaten de sector. Het is nu al een drama en we stevenen hard af op een tragedie."
Volgens de vakbond wil minister De Jonge alleen naar de wachtlijsten en de regels voor de aanbestedingen kijken. "Dat is mooi als het 11 uur zou zijn, maar het is 5 over 12."