NOS NieuwsAangepast

Aantal pleeggezinnen neemt weer toe, maar meer opvang blijft hard nodig

Vorig jaar hebben zich meer gezinnen aangemeld als pleeggezin. Het waren er 2647, een stijging van 7 procent vergeleken met een jaar eerder. De stijging volgt op drie jaren waarin in het aantal pleegouders steeds daalde, blijkt uit nieuwe cijfers van Jeugdzorg Nederland.

Uit de cijfers blijkt ook dat aanzienlijk meer mensen informatie over pleegzorg hebben opgevraagd. 11.425 in 2017, 35 procent meer dan in het jaar ervoor. Jeugdzorg probeerde met een wervingscampagne het tij te keren en dat lijkt dus gelukt.

Volgens Jeugdzorg Nederland zorgden die acties ervoor dat op schoolpleinen over pleegzorg werd gesproken:

'Op het schoolplein ontstonden allerlei gesprekken'

"Iedereen wil kinderen zoveel mogelijk thuis laten opgroeien. Als dat bij de eigen ouders niet lukt, dan het liefst bij pleegouders", zegt bestuurslid Annet van Zon. "Gelukkig laten de cijfers zien dat we vorig jaar weer meer pleegouders hebben kunnen vinden, dan het jaar ervoor."

We zijn blij met zoveel nieuwe gezinnen, maar het zijn er nog niet genoeg, zegt Van Zon. Door een stijging met 700 kinderen die pleegzorg nodig hebben, blijven nieuwe opvangplekken voor korte of langere tijd wel hard nodig, benadrukt ze. "We willen heel graag naar 3500 nieuwe pleeggezinnen per jaar."

In 2017 werden ruim 23.000 kinderen opgevangen door in totaal 16.655 pleegouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl