NOS Nieuws

Nieuw hoofdstuk in lange geschiedenis zaak Nicky Verstappen

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween in 1998 tijdens een jeugdkamp in Brunssum. Na een dag werd hij dood gevonden. Na 20 jaar is er nu een verdachte in beeld: de 55-jarige Jos Brech, die sinds dit voorjaar wordt vermist. De zoektocht naar Brech vormt een nieuw hoofdstuk in de al zo lange geschiedenis van de zaak.

Al 20 jaar loopt het onderzoek. Een overzicht in beeld:

Zoektocht naar moordenaar Nicky Verstappen duurt al 20 jaar

1998

Nicky gaat op zondag 9 augustus 1998 gewoon slapen in een tent op kampterrein De Heikop met een paar vrienden. In de ochtend, rond 05.00 uur, wordt hij gezien door een vriendje dat naar het toilet gaat. Een paar uur later is hij verdwenen.

De eerste uren maken de kampleiders zich nog niet veel zorgen. Ze denken dat Nicky is weggelopen. De politie wordt gebeld, maar een officiële zoektocht komt er nog niet.

De volgende dag wordt wel een grootschalige zoektocht gestart. De politie, marechaussee, militairen, een vliegtuig en vrijwilligers zoeken naar de 11-jarige vermiste jongen. Om 21.00 uur wordt het levenloze lichaam van Nicky gevonden, op 1200 meter afstand van het kamp. Hij draagt alleen een rode pyjamabroek. De politie houdt er sterk rekening mee dat de jongen seksueel is misbruikt.

Op 15 augustus wordt de jongen begraven in Heibloem. Op de plek van het graf prijkt een vlag van Ajax, Nicky's favoriete voetbalclub.

Het onderzoek levert de eerste dagen niets op. Justitie in Maastricht looft een beloning uit van 25.000 gulden voor tips die kunnen leiden tot de aanhouding van de dader. Ook dat levert niets op.

Langzaam maar zeker worden dingen duidelijker in de zaak. Uit het sectierapport blijkt dat er geen doodsoorzaak kan worden vastgesteld. De politie gaat ervan uit dat verstikking een reële optie is, maar kan dit nooit helemaal hard maken. Ook blijkt dat Nicky mogelijk is verkracht.

Gedenksteen van Nicky Verstappen

In november valt het doek voor het rechercheteam. Het team wordt ontbonden vanwege een gebrek aan aanknopingspunten. De ouders van Nicky, Peetje en Berthie, geven niet op. Zij doen nog een oproep in Dagblad de Limburger, vlak voor de feestdagen. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries raakt betrokken bij de zaak. Hij looft in 1999 een beloning uit van een half miljoen gulden voor de gouden tip. De tips die de maanden daarna binnenkomen, leveren niets op.

Eerder tijdens het onderzoek werd wel een tissue gevonden in een maïsveld naast de plek waar Nicky werd aangetroffen. Justitie benadert veertig mannen voor een vrijwillig dna-onderzoek. Vijf mannen weigeren. Het dna wordt vergeleken met sperma op de tissue. Het onderzoek levert niets op.

De ouders van Nicky vragen om een second opiniononderzoek. In november 2000 wordt bekend dat het vervolgonderzoek er komt. Het blijkt dat er nog aanknopingspunten zijn om de zaak op te lossen.

In juni 2001 wordt een 53-jarige man uit Kerkrade aangehouden op verdenking van de moord. Enkele dagen later moet de man echter al worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Het onderzoek naar de moord op Nicky is inmiddels het grootste politie-onderzoek in Zuid-Limburg ooit. Uit het tweede onderzoek blijkt dat Nicky niet direct na zijn verdwijning is gestorven, maar nog een halve dag heeft geleefd. Verder wordt er niets duidelijk, dus ook het tweede rechercheteam wordt opgeheven in juli 2001.

Weer een arrestatie, en een vrijlating..

Er wordt geëvalueerd. Zijn er dingen fout gegaan tijdens het onderzoek? Is iets over het hoofd gezien? Onderzoeksleider Hutschemakers meldt dat er inschattingsfouten zijn gemaakt in de eerste maanden, waardoor mogelijk sporen verloren zijn gegaan.

Het onderzoek wordt niet formeel gestopt, er wordt alleen niet meer actief onderzocht. Toch wordt in februari 2002 een 28-jarige man gearresteerd in zijn woning in Tegelen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van en moord op Nicky. Ook hij wordt na een paar dagen weer op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs.

De situatie in Heibloem is inmiddels naar eigen zeggen onhoudbaar geworden voor de ouders van Nicky. Het stilzwijgen in het dorp speelt ze uiteindelijk op: in 2003 verhuizen ze naar Meijel. De Limburgse band Rowwen Hèze schrijft een nummer, genaamd Vlinder, over de misère rondom de hele zaak

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Op de plek waar Nicky gevonden werd, staat inmiddels een monument. In 2005 pleegt iemand op die plek zelfmoord. Er wordt een brief gevonden, waarin duidelijk wordt gezegd hoe Nicky vermoord zou zijn. Een nieuw onderzoek wordt gestart. Uiteindelijk blijkt het om een misverstand te gaan: de brief is niet van de man die zelfmoord heeft gepleegd. Van wie de brief wel is, blijkt onduidelijk.

Er verschijnen steeds meer brieven bij het monument van Nicky. In januari 2007 wordt er een man gearresteerd: de 36-jarige Eric A. uit Landgraaf. Hij zou de schrijver zijn van de acht brieven die zijn gevonden. Er wordt nooit bewezen dat hij verantwoordelijk is voor de moord op Nicky. In juni is hij niet langer een verdachte van de moord.

Doorbraak?

In april 2009 is er een doorbraak in de zaak: er wordt met een nieuwe onderzoeksmethode nieuw dna gevonden op de broek van Nicky. Volgens het OM is het dna zeker afkomstig van de dader. Het komt niet overeen met dna van eerdere verdachten.

Er komt een groot dna-onderzoek. Zeker 107 mannen ontvangen een brief met het verzoek vrijwillig wangslijm af te staan. 80 mannen doen mee. Het onderzoek levert geen match op.

Toch geeft de vondst van het nieuwe dna hoop. Het lichaam van de kampoudste van het kamp waar Nicky verbleef, wordt opgegraven. Ook dat dna-onderzoek levert niets op.

Het grootste onderzoek ooit

Het blijft een tijd stil rondom de zaak. Tot vorig jaar. Het OM kondigt aan het grootste dna-verwantschapsonderzoek ooit te gaan doen in Nederland: 21.500 mannen worden gevraagd om hun dna af te geven. Met nieuwe technieken heeft het NFI in 2016 dna-sporen opgewaardeerd die op zijn lichaam of kleren zijn gevonden.

Hoe werkt zo'n onderzoek? In deze video leggen we het uit.

Hoe werkt dna-verwantschapsonderzoek?

Na twintig jaar een doorbraak

Vandaag maken politie en het Openbaar Ministerie een doorbraak bekend. Er is een verdachte in beeld: de 55-jarige Jos Brech. Hij wordt vermist. Sinds april kan zijn familie geen contact meer met hem krijgen. Brech ging naar Frankrijk voor een wandeltocht en liet sindsdien niets meer van zich weten.

"Na twintig jaar zoeken hebben we een naam, gezicht en een dader," zei de moeder van Nicky. Ze bedankte misdaadverslaggever Peter R. de Vries. "Zonder jou was het nooit tot een oplossing gekomen. Je was een enorme steun voor ons en stond altijd klaar, ook tijdens je vakanties konden we je altijd bellen."

Huilende moeder: Peter, zonder jou zou dit niet gebeurd zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl