De economie draait als een tierelier en veel bedrijven zijn hard op zoek naar personeel. Er waren zelfs nog nooit zoveel vacatures als nu, namelijk 251.000. Maar betekent dat ook dat onze lonen hard gaan stijgen?
Dat is nog maar de vraag. Want al jarenlang, eigenlijk al tientallen jaren, stijgen de inkomens in Nederland maar amper. De lonen gaan nauwelijks harder omhoog dan de inflatie. Ook in periodes van economische groei.
Hoe komt het dat jouw inkomen minder hard groeit dan de economie? Dat zochten we voor je uit in deze video:
De afgelopen 30 jaar kregen we er gemiddeld dus weinig bij. Maar kunnen we de komende jaren, met een oververhitte arbeidsmarkt, eindelijk weer wat meer verwachten? Veel economen denken van wel.
Gemiddeld stijgen de lonen in nieuwe cao's nu zo'n 2,3 procent. Dat is meer dan voorgaande jaren, maar tegelijkertijd zijn ook de prijzen harder aan het stijgen, met zo'n 2,1 procent. Dus al met al houd je dan amper extra geld over: wat je extra verdient, ben je ook weer kwijt aan spullen die duurder zijn geworden.
Met deze krappe arbeidsmarkt kunnen bedrijven steeds moeilijker mensen vinden en daarom krijg je nu sneller een vast contract.
Volgend jaar zullen de lonen iets harder stijgen, verwacht het Centraal Planbureau, met zo'n 2,9 procent. Dat is iets meer dan de verwachte stijging van de consumentenprijzen dat jaar: 2,4 procent. Maar goed, dat is een voorspelling en die moet nog uitkomen.
'Gratis komkommerwater niet meer genoeg'
Ook de Rabobank verwacht dat de lonen verder zullen stijgen. "Tot nu toe kon een werkgever telkens andere mensen, vaak jongeren, aannemen met een tijdelijk contract en dan telkens voor een startsalaris", zegt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. "Maar met deze krappe arbeidsmarkt kunnen ze steeds moeilijker mensen vinden en daarom krijg je nu sneller een vast contract."
Al een half jaar komen er namelijk meer vaste banen bij dan flexbanen. Dat is echt een trendbreuk. Vrieselaar denkt dat het ook een stap is in de richting van flink hogere lonen. "Mensen krijgen nu eerst vaker een vast contract. En dan na één à twee jaar zullen ze zeggen: ik heb hard gewerkt, hoe gaat het met mijn loon? Waar blijft mijn periodieke verhoging?"
Werkenden gaan er wel meer op vooruit dan mensen met een uitkering.
"De 'mindset' van werkgevers moet ook nog veranderen", denkt Vrieselaar. "Ze kunnen niet meer vissen in de vijver van werklozen, die steeds kleiner wordt. Je moet werknemers echt wat bieden. Met een skippybal of gratis komkommerwater op de werkvloer red je 't niet meer. Werknemers willen op hun bankrekening zien dat er meer geld is voor een vakantie of nieuwe auto."
'Meer inkomen door belastingaanpassing'
Je inkomen zal volgend jaar niet alleen stijgen door hogere lonen, maar ook door belastingmaatregelen. "Als je naar het totale plaatje kijkt, dan zullen veel mensen er wel op vooruitgaan de komende tijd", zegt ING-econoom Marcel Klok. "En dat is dan ondanks stijgende prijzen en de btw-verhoging volgend jaar."
Want tegelijk met die hogere btw gaat de belasting op arbeid juist omlaag. "Dit pakt voor verschillende groepen wel verschillend uit. Vooral voor de middeninkomens zal het gunstig zijn. Werkenden gaan er wel meer op vooruit dan mensen met een uitkering."