NOS Voetbal

FC Twente kampioen? 'Eerst maar eens normaal doen'

Clubliefde kent geen divisie. Het is een bekend gezegde bij voetbalfans. Sinds afgelopen seizoen ook (gedwongen) in Enschede. Het spandoek hangt aan de vooravond van de start van de eerste divisie al klaar in De Grolsch Veste.

FC Twente kampioen? Eerst maar eens 'normaal doen'

Het verhaal is bekend: FC Twente, de landskampioen van 2010, degradeerde na 34 jaar uit de eredivisie. Het gevolg van wanbeleid: financiële flaters en louche overeenkomsten. Het scheelde niet veel of de hele club was omgevallen.

Het zorgde ervoor dat de sympathie, waar de provincieclub doorgaans op kon rekenen, plaatsmaakte voor afgunst. In Enschede moeten ze ermee leven dat de club op dit moment misschien wel een van de meest gehate clubs van het land is.

"Ik begrijp dat we niet het meest geliefd zijn", vertelt Wout Brama, de uit Australië teruggekeerde verloren zoon. "Maar wat kunnen wij eraan doen? We moeten gewoon weer normaal doen, dan zal het langzaam omdraaien."

Wout Brama en Marino Pusic tijdens de voorbereiding van FC Twente

"Enige bescheidenheid past ons", gaat de middenvelder verder. "Maar we hoeven niet in onze schulp te kruipen en excuses te maken naar iedereen."

Het is de ellende uit het verleden die de club nu parten speelt, weet ook trainer Marino Pusic. "We hebben daarvoor moeten boeten. Dan moet het ook eens klaar zijn", meent hij.

Volgens Pusic is Twente nog steeds een fantastische club. "Kijk naar hoe het hier leeft. De mensen staan altijd achter de club. Zij verdienen die benadering niet. Net als de mensen die nu keihard werken om zaken weer voor elkaar te krijgen. Zij kunnen er niets aan doen."

De focus bij Twente moet weer op het voetbalveld liggen. De Tukkers willen zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau. Ze hebben veruit de hoogste begroting (tussen de achttien en twintig miljoen) van de eerste divisie.

En dus zou je kunnen zeggen: de titelfavoriet komt uit het oosten dit jaar. Maar in Enschede temperen ze de verwachtingen.

'Kampioenschap niet realistisch'

"Het kampioenschap? Daar doe ik geen uitspraak over", zegt Brama. "We weten niets. Niets over de tegenstanders in deze competitie en niets over onze eigen kwaliteiten."

Zijn trainer laat zich wel verleiden tot een uitspraak. "De titel is niet realistisch op dit moment. De samenstelling van de selectie is nog niet rond, het komt laat tot stand. We zullen meer tijd nodig hebben."

Wout Brama (midden rechts) viert de landstitel van FC Twente in 2010

"Het is niet ideaal, maar het is wel zoals de situatie is", concludeert de 31-jarige Brama. "We staan vanavond tegen Sparta met elf man op het veld, met genoeg kwaliteit om te winnen. We zullen zien hoe ver we komen."

Het is tijd om normaal te doen bij Twente. Pusic: "Dat past bij deze regio. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl