NOS NieuwsAangepast

Weer groot protest Roemenië na hardhandig optreden door oproerpolitie

In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn opnieuw tienduizenden mensen bijeengekomen om te protesteren tegen de regering. Gisteren raakten meer dan vierhonderd mensen gewond toen de demonstratie waaraan 50.000 mensen meededen, door de oproerpolitie met harde hand werd neergeslagen. Traangas en waterkanonnen werden ingezet om een eind te maken aan het protest.

Kijk hier naar de protesten:

Opnieuw demonstreren duizenden Roemenen tegen hun regering

President Johannis bekritiseerde de oproerpolitie gisteren en sprak van een "bruut" en "disproportioneel" optreden. De politie verdedigde het eigen optreden en zei dat sprake was van "gelegitimeerd staatsgeweld" omdat betogers niet luisterden naar het bevel om weg te gaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Dan voegde daaraan toe dat er niet is opgetreden tegen vreedzame demonstranten, "maar tegen gevaarlijke hooligans die de autoriteit van de staat aanvielen". Betogers gooiden met rookbommen, stenen en flessen naar de oproerpolitie. Acht van hen worden vervolgd.

Opnieuw protest

Naar schatting 40.000 betogers hadden zich net als gisteren rond het regeringsgebouw in Boekarest verzameld. De demonstranten droegen vlaggen mee van onder meer Roemenië en de Europese Unie. Ze schreeuwden leuzen als "Heb geen angst! Roemenen zullen opstaan!". Het protest verliep vreedzaam.

Er werd gedemonstreerd tegen de regering van de sociaaldemocratische partij PSD, vanwege de diepgewortelde corruptie en lage lonen. Tegenstanders eisen dat de PSD, sinds 2016 aan de macht, uit de regering stapt en dat er nieuwe verkiezingen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl