Merkel belooft Spanje steun bij indammen migratie uit Marokko
Spanje kan rekenen op steun van Duitsland bij de pogingen om de immigratie vanuit Marokko in te dammen. Die toezegging deed bondskanselier Merkel op de eerste dag van twee dagen informeel overleg met premier Pedro Sánchez. De twee spraken elkaar in een buitenverblijf in het natuurgebied Doñana, waar Sánchez is voor een korte vakantie met zijn gezin.
De laatste tijd kiezen steeds meer Afrikanen die naar Europa willen voor de route via Marokko. In landen als Griekenland en Italië stranden migranten in opvangkampen, omdat de verdeling over andere EU-landen hapert. Bovendien weigert Italië, sinds daar in juni een nieuwe regering aantrad, praktisch alle migranten de toegang.
Brussels geld nodig
Merkel zegde toe dat zij Spanje wil helpen in de onderhandelingen met Marokko over het indammen van de toestroom en over de strijd tegen mensenhandelaren. Spanje hoopt ook op meer geld van de EU om de migratiecrisis aan te pakken.
"Marokko is een van onze belangrijkste partners. Ook zij lijden onder het drama van de migranten dat we dagelijks zien gebeuren", zei Sánchez op een gezamenlijke persconferentie. Op vragen van journalisten over de hoogte van zo'n Brusselse bijdrage gaf de Spaanse premier geen antwoord.
Spanje heeft strenge regels voor migranten die in het zuiden met bootjes aankomen. Wie geen asiel krijgt, moet snel terug. Maar in de praktijk komt daar weinig van terecht, ontdekte correspondent Rop Zoutberg:
Merkel greep de gelegenheid aan om nog eens aan te dringen op een gezamenlijke Europese aanpak van de migratiecrisis. "Geen land kan zich daaraan onttrekken, ook al is Spanje het eerste land waar veel migranten binnenkomen. Het is een uitdaging voor ons allemaal. We moeten met elkaar praten, en dat moeten we vooral ook met Afrika doen."
Zoals ze al eerder deed, pleitte ze voor een snelle aanpassing van het 'Dublin-systeem', dat bepaalt dat landen waar migranten als eerste binnenkomen de verplichting hebben hen op te nemen. Dat legt volgens Merkel een zware druk op Middellandse-Zeelanden als Griekenland, Italië en Spanje en betekent dat zelden vluchtelingen in Duitsland aankomen.
Marokko en Tunesië
"Wie vlucht voor oorlog kan in de Europese Unie blijven. Maar we moeten de zorg voor die vluchtelingen wel beter met elkaar delen. Migranten die niet kunnen blijven, moeten terug. Zoals we afspraken hebben gemaakt over het terugsturen van migranten naar Turkije en Libië, moeten we dat ook doen met Marokko en Tunesië", zei Merkel.
De Duits-Spaanse besprekingen zijn ook bedoeld als voorbereiding op een bijeenkomst van alle Europese leiders. Die praten volgende maand op voorstel van EU-voorzitter Oostenrijk over de migratiecrisis.