Frank de Boer
NOS Voetbal

Trainer zoekt club: De Boer, Streppel en Pastoor zitten thuis op de bank

Nog niet zo lang geleden waren Nederlandse trainers veelgevraagd. Menig Europese topclub koos voor een Nederlander aan het roer. Maar de tijden zijn veranderd.

Ook in de vaderlandse competitie waait een andere wind. Acht nieuwe trainers zitten er dit weekend op de bank in de eredivisie. En waar nieuwe trainers komen, vallen ook trainers af. Er zitten nu dan ook opvallend veel gerenommeerde trainers thuis op de bank.

Frank de Boer (48 jaar)

Getrainde clubs: Ajax, Internazionale, Crystal Palace. Werkloos sinds: 11 september 2017, toen hij na 77 dagen werd ontslagen bij Crystal Palace.

De Boer was deze zomer dicht bij een nieuwe baan. Na mislukte avonturen in Italië en Engeland was hij deze zomer in beeld bij FC Basel. Uiteindelijk koos de Zwitserse topclub voor Marcel Koller.

Peter Bosz (54 jaar)

Getrainde clubs: De Graafschap, Heracles, Vitesse, Maccabi Tel Aviv, Ajax, Borussia Dortmund. Werkloos sinds: 10 december 2017.

Bosz begon goed in Duitsland, maar na 163 dagen kwam er een einde aan zijn dienstverband in Dortmund. Bosz ging op een lange vakantie. De laatste maanden is hij vooral te zien op symposia en bij tv-programma's.

Alex Pastoor (51 jaar)

Getrainde clubs: Excelsior, NEC, Slavia Praag, AZ, Sparta. Werkloos sinds: 17 december 2017.

Pastoor werd ontslagen na de ontluisterende 7-0 thuisnederlaag tegen Feyenoord. Hij werd opgevolgd door interim-trainer Dick Advocaat, die er ook niet in slaagde om de Rotterdammers in de eredivisie te houden.

Jaap Stam (46 jaar)

Getrainde clubs: Jong Ajax, Reading FC. Werkloos sinds: 21 maart 2018.

Het lukte Stam in 2017 net niet om Reading naar de Premier League te loodsen. In de finale van de play-offs verloor zijn ploeg van Huddersfield Town. Het seizoen daarna zakte hij met Reading naar de twintigste plaats, waarna hij op straat werd gezet.

"Ik heb inmiddels al aanbiedingen gehad, maar die kwamen uit China en het Midden-Oosten. Daar zit ik niet op te wachten", zei Stam eerder deze maand. "Het grote geld is het mij niet waard om daar in mijn eentje te zitten. En als je dan weleens beelden uit Qatar of de Emiraten ziet, zie je alleen maar lege tribunes."

Jurgen Streppel

Jurgen Streppel (49 jaar)

Getrainde clubs: Helmond Sport, Willem II, Heerenveen. Werkloos sinds: einde van het seizoen 2017-2018.

In maart werd al bekend dat het contract van Streppel bij de Friese club niet verlengd zou worden. "Misschien zoekt Manchester United nog wel een nieuwe trainer", grapte hij destijds in Langs de Lijn.

Streppel zoekt het inmiddels op een iets lager niveau. Hij sprak met onder andere VVV-Venlo en Almere City, maar dat leidde niet tot een nieuwe baan.

Zeljko Petrovic (52 jaar)

Getrainde clubs: RKC, Al-Shaab, ADO Den Haag. Werkloos sinds: 7 februari 2017.

Na een droomstart bij ADO Den Haag vorig seizoen viel uiteindelijk toch het doek voor Petrovic. Daarna werd hij stil rond hem.

Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek (56 jaar)

Getrainde clubs: Heracles Almelo, Heerenveen, Feyenoord, AZ, Nürnberg, VfL Bochum, FC Twente. Werkloos sinds: 26 maart 2018.

Verbeek werd na één overwinning in achttien competitiewedstrijden op straat gezet door FC Twente. Het was zijn vijfde ontslag op rij. Inmiddels is Verbeek weer veelvuldig te zien in tv-programma's.

Mario Been (54 jaar)

Getrainde clubs: Excelsior, NEC, Feyenoord, Racing Genk, APOEL Nicosia. Werkloos sinds: juli 2017. Been werd na zes weken op Cyprus alweer ontslagen.

In mei deed hij nog een open sollicitatie bij NEC. Been zei dat hij een terugkeer naar Nijmegen wel zag zitten. NEC koos echter voor Jack de Gier. Nu houdt Been zich net als Verbeek vooral bezig met analyses op televisie.

Jerrel Hasselbaink (46 jaar)

Getrainde clubs: Antwerp, Burton Albion, Queens Park Rangers, Northampton Town. Werkloos sinds: 2 april 2018.

Hij werd na zeven maanden ontslagen bij Northampton Town, een club die uitkomt op het derde niveau van Engeland.

Jan Wouters (58 jaar)

Getrainde clubs: FC Utrecht, Ajax, PSV, Kasimpasa (hoofd jeugdopleiding, interim), Feyenoord (assistent). Werkloos sinds: einde seizoen 2018.

Er moest iets gebeuren in De Kuip na het enigszins teleurstellende seizoen. De Rotterdamse clubleiding zag in het ontslag van Wouters de oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl