'Nederlandse voetbalcoaches missen flexibiliteit en zijn koppig'
Met het ontslag van Peter Bosz bij Borussia Dortmund staat het Nederlandse trainersgilde er internationaal slecht op. Wat is er aan de hand met onze vaderlandse voetbalcoaches? "Nederlanders missen flexibiliteit en zijn koppig."
Eerder dit seizoen moesten Ronald Koeman (bij Everton), Frank de Boer (Crystal Palace) en Andries Jonker (VfL Wolfsburg) als hoofdtrainer het veld ruimen. Daarmee is er geen enkele Nederlander meer actief als hoofdtrainer in een van de grote buitenlandse competities.
Volgens headhunter en oud-voetballer Rob McDonald opereren Nederlandse trainers tegenwoordig veel te eigenzinnig om structureel succesvol te zijn. "Ze houden altijd vast aan een eigen visie, maar missen een mate van flexibiliteit. Er is doorgaans geen plan-B of plan-C. Het is my way or the highway. Koppigheid", zegt de Engelsman, die sinds 2011 als mediator werkt om Nederlandse trainers in het buitenland aan werk te helpen.
"Dit is een drama voor de Nederlandse trainers. Het imago van de Nederlandse coach is niet goed. Ik merk dat met mijn werk, waarin er nog nauwelijks vraag is naar een Nederlander. En de uitspraken van Raymond Verheijen (een inspanningsfysioloog die dikwijls kritiek op Nederlandse en buitenlandse coaches heeft, red.) helpen ook niet echt", vindt McDonald, die ook actief was als trainer van De Graafschap, Cambuur en Ajax Capetown.
De Nederlandse trainer wordt volgens hem in het buitenland nog geassocieerd met aanvallend voetbal. Maar dat imago is achterhaald. "Welke prominente trainer, behalve Peter Bosz, predikt nog aanvallend voetbal? Ik ken weinig succesvolle eredivisietrainers die fris en aanvallend voetbal spelen."
"Giovanni van Bronckhorst en Phillip Cocu zijn met Feyenoord en PSV kampioen geworden, maar het voetbal is nooit heel erg overtuigend, waarin wedstrijden gedicteerd worden. Daar kijken buitenlands clubs ook naar in hun overweging."
"Ik was vorig seizoen bij PSV-Willem II wezen kijken en PSV zakte na rust bij een 1-0 voorsprong helemaal in. Er was geen pressing. Ik dacht toen: shit! Phillip Cocu heeft als speler bij Barcelona gespeeld en nu laat hij zijn team zo defensief spelen..."
In tegenstelling tot Nederlanders zijn volgens McDonald de Portugese en Spaanse trainers momenteel wel in trek. "Zij brengen passie en mentale weerbaarheid met zich mee en dat past beter in het hedendaagse voetbal, waarin vaak vanuit een berekenbaar concept wordt gewerkt. Uiteindelijk gaat het clubs om resultaat, mooi voetbal doet minder ter zake", legt McDonald uit.
"Portugezen en Spanjaarden hebben op jonge leeftijd leren knokken en dat zie je bij de trainers in hun manier van werken. Dat is een verschil met de Nederlandse cultuur."
Wat moet er gebeuren wil de Nederlandse coach weer internationaal aantrekkelijk worden? "Het niveau van de coaches zal omhoog moeten en coaches moeten het aandurven om met meerdere systemen te spelen. Je hoort vaak dat coaches niet het spelersmateriaal daarvoor hebben, maar een flexibele visie is wel waar het hedendaagse voetbal om vraagt."