De langdurige droogte veroorzaakt problemen voor de akkerbouw, zoals hier in Kloetinge in Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Watertekort in heel Nederland, maar voorziening drinkwater niet in gevaar

Na weken van droogte kampt heel Nederland nu met een officieel watertekort. Dat heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling gezegd.

De commissie is overgegaan naar fase 2 uit het Landelijk Draaiboek Waterverdeling en Droogte. Daarmee zijn er nu 'feitelijke watertekorten'. Bij fase 3 - de laatste, en dus meest extreme fase - is er sprake van een landelijke crisissituatie, maar zover is het voorlopig nog niet.

Landelijke maatregelen

De afgelopen weken besloten Waterschappen lokaal welke maatregelen zij troffen tegen de droogte. Nu is het watertekort landelijk, en beslist het landelijk Managementteam Watertekorten over acties. Het is de vierde keer deze eeuw dat dat gebeurt. Andere keren waren in 2003, 2006 en 2011.

De natuur en de waterkwaliteit staan door de droogte onder druk, schrijft het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een persbericht. "Botulisme, vissterfte en blauwalg steken de kop op. Schepen kunnen door de lage waterstand niet meer optimaal worden beladen en de industrie kan het koelwater in sommige gevallen niet meer kwijt."

De kraan blijft aan, maar zet hem af en toe uit

Michèle Blom directeur-generaal van Rijkswaterstaat

Landelijk gezien moeten er keuzes worden gemaakt over de waterverdeling tussen sectoren als scheepvaart, landbouw, natuur, industrie, waterrecreatie en binnenvisserij. De drinkwatervoorziening loopt nog geen gevaar. Wel adviseert de Unie van Waterschappen iedereen zuinig met water om te gaan. Het dringende verzoek is om niet de tuin te sproeien op drukke momenten, maar een echt verbod is niet nodig.

"De kraan blijft aan, maar ik hoop wel dat u hem af en toe uitzet", zegt Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat. Naast drinkwater noemt Blom veiligheid van de dijken van groot belang. Ook bescherming van kwetsbare natuur en energievoorziening hebben volgens haar prioriteit. Deze 'vitale functies' zijn nog niet in gevaar, al loopt de natuur wel op veel plekken schade op.

KNMI: 'wateroverschot' Nederland diep in het rood

Neerslagtekort

Het neerslagtekort is 278 millimeter en zal verder oplopen naar 308 millimeter. Dat is hoger dan dezelfde periode in droogterecordjaar 1976. De aanvoer van water vanuit de Rijn lag al onder de geldende norm. Dit is nog steeds zo.

De afgelopen weken gold in Nederland een dreigend tekort. Dat leidde tot sproeiverboden in delen van Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe. Op deze hoge zandgronden kan geen zoet water uit andere gebieden aangevoerd worden. De maatregelen blijven daar van kracht.

De neerslag neemt de komende tijd wat toe, verwacht het KNMI, maar dit is "niet genoeg om het tij te keren", zegt Bart Vonk van Rijkswaterstaat. "We hebben typisch Hollands weer nodig met lage temperaturen en af en toe een lekkere bui. Precies wat u niet wil horen tijdens uw vakantie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl