NOS Wielrennen

Opstaan en weer doorgaan: wie gingen doorzetter Gilbert voor?

Vallen en opstaan in de Tour: wielrenners gaan altijd door

De schrik zat er goed in toen Philippe Gilbert dinsdagmiddag uit de bocht vloog en - zonder zijn fiets - in de afgrond stortte. Enkele ogenblikken later klauterde Gilbert weer omhoog, stak een duim op, klom weer op de fiets en voltooide de etappe. Pas na de finish besloot hij, gedwongen door een gebroken knieschijf, uit de Tour te stappen.

Wielrenners hebben in het verleden al véél vaker aangetoond doorzetters te zijn. Een aantal voorbeelden van renners die na een zware crash toch weer de moed bijeenraapten en in sommige gevallen zelfs de Champs-Élysées haalden.

2003: Tyler Hamilton ziet af tijdens de zestiende etappe, die hij wist te winnen

2003: Hamilton rijdt bijna hele Tour met gebroken sleutelbeen

Een gebroken sleutelbeen is een veel voorkomende blessure bij renners. In de Ronde van Frankrijk van 2003 kwam Tyler Hamilton tijdens de eerste etappe op zijn schouder terecht. Een dubbele sleutelbeenbreuk was het gevolg.

Een streep door de Tour? Absoluut niet. Zijn fiets werd aangepast - het stuur werd enkele millimeters hoger gezet - en drie weken fietste Tyler Hamilton met het peloton door Frankrijk. En, jawel: hij won de zestiende etappe.

In 1983 reed geletruidrager Pascal Simon bijna een week rond met een gebroken sleutelbeen alvorens de strijd te staken.

Robbie McEwen

2004: McEwen reed twee weken met gebroken rugwervels

Twee weken lang koersen met twee gebroken rugwervels. Het lijkt onmogelijk, maar Robbie McEwen bewees in 2004 het tegendeel. Hij kwam tijdens de zesde rit zwaar ten val, maar haalde Parijs toch.

Met zijn gehavende rug won de Australische sprinter zelfs de negende etappe. Sterker nog: hij eindigde de Tour in de groene trui. "Sinds Angers leed ik enorm veel pijn. Ik weet nu eindelijk hoe dat komt", zei McEwen na de Tour.

2011: Johnny Hoogerland in het prikkeldraad

2011: Hoogerland in het prikkeldraad

De naam van Johnny Hoogerland is onlosmakelijk verbonden aan het prikkeldraadincident in 2011. Hoogerland, sindsdien een BN'er, werd zeven jaar geleden samen met Juan Antonio Flecha door een auto van de Franse televisie van de weg gereden.

Veel mensen hebben het beeld van de in het prikkeldraad bungelende Hoogerland nog op hun netvlies. Met tientallen hechtingen over heel zijn lichaam reed Hoogerland de Tour toch uit.

2011: Laurens ten Dam na de etappe waarin hij op de Col d'Agnes ten val kwam

2011: Ten Dam finisht met ingepakt gezicht

Zeven jaar geleden kwam Laurens ten Dam ten val tijdens de veertiende etappe van de Tour. In een bocht sloeg hij over de kop en belandde hard op zijn gezicht. Afstappen? Geen sprake van. Met een beschadigde neus en een ingezwachteld gezicht haalde Ten Dam de finish, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

2012: Wout Poels wordt de ambulance in gereden

2012: Poels probeert het nog met gescheurde nier en milt

In de Tour van 2012 was Wout Poels tijdens de zesde etappe betrokken bij een massale valpartij. Hij liep een gescheurde nier en milt, gekneusde longen én drie gebroken ribben op.

Hij werd behandeld in een ziekenauto, maar stapte wonderwel toch weer op de fiets. Na een paar kilometer wist teambaas Daan Luijkx Poels ervan te overtuigen dat afstappen onvermijdelijk was.

2017: Philippe Gilbert is ten val gekomen tijdens de Amstel Gold Race

2017: Gilbert wint Gold Race met gekneusde nier

Philippe Gilbert schreef vorig jaar de Amstel Gold Race op zijn naam. Dat was voor de Belg niet uniek, maar dat hij dat deed met een scheurtje in zijn nier is dat wel. Gilbert kwam ten val tijdens een afdaling, lag er verloren bij, maar kon later die dag wel de handen in de lucht steken.

De viervoudig winnaar van de Gold Race zal dat kunstje - winnen met een blessure - deze Tour de France niet kunnen herhalen. Hij hield aan de val een gebroken knieschijf over. Hij heeft in het verleden laten zien een doorzetter te zijn, maar dit ging zélfs hem te ver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl