Philippe Gilbert moet de Ronde van Frankrijk verlaten als gevolg van zijn spectaculaire val in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet. Uit onderzoek blijkt dat hij zijn knieschijf heeft gebroken. Desondanks reed hij de rit dinsdag wel uit.

Gilbert ging aan de leiding in de zestiende etappe toen hij begon aan de afdaling van de Pyreneeëncol. Gilbert reed te hard door een bocht, duikelde over een stenen muurtje en viel een paar meter naar beneden.

De QuickStep-renner werd snel weer op de been geholpen en zat binnen enkele minuten weer op zijn fiets. Hij reed de etappe uit, maar zal woensdag niet meer opstappen.

'Ik durfde niet te bewegen'

"Ik dacht dat ik alles gebroken had, ik durfde eerst niet te bewegen", zei de renner op de Belgische televisie. "Ik heb veel pijn en mijn knie is zwaar gehavend, maar ik denk dat ik gelukkig niets heb gebroken."

Ondanks de uiteindelijk 142ste plaats in het dagklassement werd Gilbert, die vorig jaar de Amstel Gold Race won met een gekneusde nier, naar het podium geroepen. Hij werd uitgeroepen tot de strijdlustigste renner van de dag en had morgen met het rode rugnummer mogen starten.

De verwondingen op de arm van Philippe Gilbert AFP
Met een bebloed been staat de Belg op het podium AFP
Philippe Gilbert AFP

STER reclame