Pepperspray stopt zestiende etappe in de Tour Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De renners in de Tour werden dinsdag tijdens de eerste Pyreneeënetappe belaagd door boze boeren. Zo'n 31 kilometer na de start lagen er strobalen op de weg, waarna de Franse politie ingreep met pepperspray.

De pepperspray was bedoeld om de protesterende boeren tegen te houden, maar het waren vooral de wielrenners die er last van hadden. Veel kregen - vooral - last van hun ogen. Daarop werd de koers tijdelijk stilgelegd.

De renners spoelden hun pijnlijke ogen met water en zochten even de dokter op. Na een onderbreking van een kwartier kon de zestiende etappe worden hervat.

Een wolk van pepperspray

Tourdirecteur Christian Prudhomme reageerde boos op het incident. "Respecteer de renners. Wat de demonstranten ook willen, ze mogen nooit het parcours van de Tour blokkeren."

Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk werden compleet verrast door de pepperspray. "Ik begon te kuchen en dacht: wat is dit, joh", verklaarde de Sunweb-renner na de etappe. "We reden door een wolk pepperspray, dat is natuurlijk niet fijn."

Tourdirecteur boos, Kruijswijk had half uur last van zijn longen

Ten Dam: "Ik was blij dat ze het neutraliseerden, want mijn ogen prikten. Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

'Half uurtje last van mijn keel'

Ook Kruijswijk werd getroffen door de pepperspray. "Ik kreeg jeuk in mijn ogen en mijn keel, iedereen moest hoesten."

"Ik heb er wel een half uurtje last van gehad", zei de nummer zeven van het klassement. "Gelukkig had ik een zonnebril op, maar het sloeg ook op mijn luchtwegen. Dat was even een nieuwe ervaring in de Tour, maar niet echt lekker."

STER reclame