Dumoulin: 'Het was een dag om je kruit droog te houden'

Net als in de eerste Alpenrit bleven dinsdag de aanvallen tussen de klassementsmannen ook in de eerste Pyreneeënetappe uit. Tom Dumoulin, de nummer drie in de rangschikking, had dat scenario wel voorzien.

"Morgen wordt een zware dag", doelde Dumoulin op de bergetappe van slechts 65 kilometer over drie zware cols. "Iedereen weet dat. Het parcours van vandaag was ook niet heel erg geschikt om aan te vallen."

"Soms is het beter om je kruit droog te houden. Dat was mijn plan en dat van de anderen blijkbaar ook, dan wordt er niet aangevallen."

Kruijswijk wilde niet onnodig risico nemen

Steven Kruijswijk, de nummer zeven van het klassement, had wel zin in een aanval. De Lotto-Jumbo-renner zag echter dat Jakob Fuglsang van Astana hem voor was.

"Ik zag het gemak waarmee Wout (Poels, knecht van Sky, red.) vervolgens het gat dichtreed. Toen hadden ze nog twee man zitten. Ik zag het nut er niet van in op een korte klim en een afdaling. Het was niet het moment om nog risico te nemen."

Kruijswijk dacht even aan aanvallen: 'Maar Fuglsang was me voor' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ondanks het gebrek aan spektakel tussen de klassementsmannen was het volgens Dumoulin een onrustige dag. "De kopgroep reed pas weg na honderd kilometer, dus we hebben lang volle bak gereden."

"Toen was het twintig kilometer rustig, maar daarna konden we alweer achtervolgen. Zo werd het toch een zware en lange dag van zes uur op de fiets."

De eerste twintig renners van het klassement willen helemaal niet meteen aanvallen.

Tom Dumoulin

De etappe van woensdag is niet alleen door het geringe aantal kilometers (65) a-typisch, de start van de rit is eveneens bijzonder. De toptwintig van het klassement start bij elkaar, alle andere renners beginnen een stuk daarachter.

"Er zal wel vuurwerk komen", zegt Dumoulin, die niet denkt dat het experiment voor een heel ander soort koers zal zorgen. "De eerste twintig renners willen helemaal niet meteen aanvallen. Die weten wat er nog komt dus ik kan het me niet voorstellen."

'We vrezen het ergste en hopen het beste'

Geletruidrager Thomas verwacht wel vroege demarrages. "Er zal zeker aangevallen worden vanaf de start. Maar wie er ook gaat, het wordt een zware dag."

Thomas: 'Niemand wilde te diep gaan vandaag'

"Ik weet niet wat Dumoulin gaat doen, maar we houden rekening met aanvallen van iedereen. We vrezen het ergste en hopen op het beste."

Alsof het een tijdrit is

"Ik denk dat we de eerste paar kilometer heel rustig gaan rijden tot iedereen er is, voordat we gaan koersen. Dat is wat ik verwacht, maar voor mij is het ook de eerste keer."

De Limburger zal de dag benaderen alsof hij een tijdrit gaat rijden. "Het zijn drie korte tijdritten en de dagindeling is door de late start (pas om kwart over drie, red.) een beetje hetzelfde. Maar uiteindelijk is het een wedstrijd tegen anderen en dat is toch net even iets anders."

STER reclame