Vakantiedrukte op de wegen tijdens zomer
NOS NieuwsAangepast

Droogte en hitte: automobilisten met pech krijgen 'hitte-voorrang'

De droogte in Nederland houdt aan en de temperatuur loopt verder op. Dat levert veel nieuws op, in dit artikel laten we zien wat er vandaag gebeurt.

Rijkswaterstaat gaat pechgevallen langs de weg meteen helpen

Automobilisten die langs de snelweg staan met pech krijgen deze week voorrang. Rijkswaterstaat gaat deze pechgevallen direct helpen, door een berger in te zetten om te voorkomen mensen lange tijd stil komen te staan. De berger brengt de automobilist dan nog een plek met goede voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een tankstation.

"We willen niet dat de mensen met de zon op hun bol op het warme asfalt staan", zei een woordvoerster tegen het ANP. Normaal moeten automobilisten de afhandeling van de berging zelf regelen.

Ook raadt Rijkswaterstaat aan om sigaretten niet uit het autoraampje te gooien. Door de droogte neemt het gevaar op bermbranden toe.

Beregeningsverbod tussen de rivieren

In de regio Rivierenland, het gebied tussen Lek, Waal en Maas, geldt vanaf morgen overdag een beregeningsverbod met oppervlaktewater. Water uit sloten en vaarten mag dan niet worden gebruikt voor het besproeien van tuinen en gewassen. Het verbod geldt van 09.00 tot 18.00 uur in het hele rivierengebied. "Alles tussen de Rijn en de Maas, van de Duitse grens tot en met Kinderdijk", zegt een woordvoerder van het Waterschap Rivierenland. Een boete bedraagt dan 550 euro.

De warme dagen doorkomen

Verslaggever Edwin van den Berg ging naar een zorgcentrum, de bouwplaats en naar het terras om te kijken hoe ze daar de warme dagen doorkomen:

'Ik doe het gewoon rustig aan'

Ook in de rest van Europa is het warm en droog

In België bijvoorbeeld. Daar mogen werknemers van de Universiteit Gent er vanaf morgen voor kiezen om korter te werken. Volgens een speciale zomerregeling kunnen ze zes uur per dag werken: van zeven uur 's ochtends tot een uur 's middags. Bang voor een lagere productiviteit van het personeel is universiteit niet. "We denken dat het in deze hitte productiever is om wat minder lang te werken en vooral op uren dat het nog koeler is", zegt een woordvoerder tegen De Standaard.

In Denemarken zorgt de hitte ondertussen voor opmerkelijke beelden. In Kopenhagen is het jaarlijkse World Santa Claus Congress bezig en deelnemers kunnen ook wel wat verkoeling gebruiken. Daardoor kun je daar midden in de zomer een kerstman in zee aantreffen.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Iets noordelijker, in Zweden, zorgt de droogte voor minder grappige beelden. Door de aanhoudende droogte vecht de brandweer daar tegen zo'n vijftig bosbranden. Franse militairen en Duitse brandweerlieden zijn vandaag naar het land gereisd om te helpen bij het blussen van het vuur.

Zoute hapjes en drankjes

In zorgcentrum Vremdieke in Hoek, in Zeeuws-Vlaanderen, is het hitteprotocol van kracht. Voor de bewoners betekent dat: extra zout eten, veel water drinken en natuurlijk genieten van ijsjes.

Dit zorgcentrum helpt ouderen de hitte door met chips, water en ijs

Geen dreigend stroomtekort door warmte

Vooralsnog dreigt geen stroomtekort door de warmte, zoals wel het geval was in 2003. Energiecentrales hadden toen vooral te maken met koelwaterproblemen. Om te koelen werd water uit de rivier gebruikt. Tegen het einde van de zomervakantie kondigde Tennet destijds code rood af: bij noodsituaties zouden storingen in het stroomnet onvermijdelijk zijn.

De energiecentrales liggen nu veel dichter bij zee.

Jeroen Brouwers van Tennet

Zoiets zal nu niet snel gebeuren, legt Jeroen Brouwers van Tennet uit: "De energiecentrales liggen nu veel dichter bij zee. Koelwater genoeg voorhanden dus. Verder zijn er meer zonnepanelen dan in 2003. Daarnaast hebben we veel betere verbindingen met het buitenland, dus mocht er een tekort dreigen, dan kunnen we stroom inkopen."

IJsfabriek draait op volle toeren

Vrachtwagens rijden af en aan naar ijsfabriek Holiday Ice in Sint Nicolaasga, Friesland. "Zo gaat het de hele week door", zegt werknemer Sebastiaan Berswerda. De fabriek draait op volle toeren en moet vanwege het aanhoudende warme weer soms klanten teleurstellen.

"Het is moeilijk anticiperen op zo'n lange periode van mooi weer", zegt hij tegen verslaggever Joris Kreugel op NPO Radio 1. In andere jaren zette het personeel gedurende zomer een aantal machines uit als er voldoende ijsjes waren geproduceerd. "Daar is nu geen sprake van. We kunnen niet meer uren maken dan we nu doen."

Maar ondanks de grote vraag is het met het warme weer goed vertoeven in de ijsjesfabriek. "Als je wat verkoeling nodig hebt, dan loop je gewoon weer even naar binnen."

Extra water naar Watergraafsmeer

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht neemt maatregelen vanwege het lage waterpeil in Watergraafsmeer, de diepste polder in Amsterdam. Vanwege de aanhoudende droogte is voor het eerst in acht jaar besloten om extra water de polder in te laten stromen, meldt AT5.

Het water stroomt vanuit de Nieuwe Diep naar Watergraafsmeer. Het waterpeil in de polder is belangrijk voor de rest van de stad, zegt een woordvoerder van het waterschap. "Het peil heeft invloed op de kwaliteit van het water, maar bijvoorbeeld ook op de houten palen waarop huizen zijn gebouwd."

Warme Roze Maandag in Tilburg

Dragqueens, lhbt'ers en andere bezoekers van de Roze Maandag op de kermis in Tilburg moeten rekening houden met hoge temperaturen. "Neem een waaier en extra deodorant mee, want het kan soms wel stinken", zegt Jeffrey, die vandaag als Janice La Jerve gaat, tegen Omroep Brabant.

Op het terrein van de kermis zijn extra drinkwaterpunten geplaatst. Veel horecaondernemers hebben sproeiers en vernevelaars geïnstalleerd in de tenten. De gemeente waarschuwt mensen zich in te smeren, genoeg drinken mee te nemen en af en toe de schaduw op te zoeken.

Niet roken vanwege risico op natuurbranden

Het is tot en met 31 augustus verboden om te roken in natuurgebieden rond Den Helder. De burgemeester en wethouders van die plaats willen op die manier het risico op natuurbranden beperken.

Bij Den Helder liggen onder meer de Helderse Vallei en het bos De Donkere Duinen. Het was vanwege de aanhoudende droogte al verboden om op die plekken brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen. Ook mochten er geen vuurtjes worden gestookt.

Mensen die in een straal van 30 meter van de natuurgebieden roken kunnen een boete van 140 euro krijgen.

Is de zomer al op?

Na het mooie weer van de afgelopen weken, vroegen sommige mensen zich af hoe de rest van de zomer zou verlopen. Zou het na al die zonneschijn de komende maanden vooral gaan regenen?

Weerman Peter Kuipers Munneke beantwoordt deze en andere vragen over het weer in de volgende video:

Is de zomer al op?

Bouwvakkers moeten vaker pauzeren

Vakbond FNV roept bouwvakkers op bij warm weer vaker te pauzeren. Om de verwachte hittegolf zo goed mogelijk door te komen, worden werknemers geadviseerd zoveel mogelijk in de schaduw te werken en de werkplek af te schermen voor de zon.

"Het dragen van koelvesten, koelpetten met nekflap en een zonnebril wordt aangeraden, net als het waar mogelijk vermijden van zwaar en intensief werk", zegt de vakbond.

Een bouwvakker werkt in de schaduw

Twentse Rolstoel4daagse afgelast vanwege hitte

De jaarlijkse Rolstoel4daagse in Twente gaat vanwege de hoge temperaturen niet door. "We hebben adviezen ingewonnen bij de GGD en artsen. Die stelden allemaal dat het beter is het om het niet te doen", zegt voorzitter Saskia Ros tegen RTV Oost.

Het evenement zou van start gaan in het dorp Delden in Overijssel. Daar waren veel deelnemers de afgelopen dagen al naartoe gereisd. Zij waren neergestreken op campings en bed- en breakfasts in de buurt, maar kunnen nu dus niet beginnen aan de Rolstoel4daagse.

Kwik stijgt, Nationaal Hitteplan afgekondigd

Gezondheidsinstituut RIVM heeft vanwege het warme weer het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar rond de 30 graden. Ook 's nachts blijft het vaak warm.

Ook de uv-straling van de zon is de komende dagen hoog, waarschuwt het RIVM. Dat betekent dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl