NOS Nieuws

Langdurig warm, Nationaal Hitteplan van kracht

Gezondheidsinstituut RIVM heeft vanwege het warme weer het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar rond de 30 graden. Ook 's nachts blijft het vaak warm. Het hitteplan wordt afgekondigd als het vier dagen op rij warmer is dan 27 graden. Gelijktijdig met het hitteplan heeft het KNMI code geel afgekondigd voor het hele land, behalve voor de Waddeneilanden.

De hitte is gevaarlijk voor kwetsbare groepen. Zij moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Het RIVM waarschuwt ook dat de komende dagen de uv-straling van de zon de komende dagen hoog is. Dat betekent dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

Rolstoel4daagse

Vanwege de hitte gaat de Twentse Rolstoel4daagse niet door. Het bestuur heeft besloten het evenement af te gelasten, meldt RTV Oost. Artsen, de ggd en Meteo-consult hadden afgeraden de vierdaagse door te laten gaan.

We hebben een prachtig voorjaar en begin van de zomer gehad, dus zal de rest van de zomer wel slecht worden, of niet? NOS-weerman Peter Kuipers Munneke legt uit hoe dat zit:

Is de zomer al op?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl