Anne Terpstra wordt opnieuw Nederlands kampioene mountainbiken
NOS Wielrennen

Terpstra pakt mountainbiketitel, zilveren Van der Breggen geniet

Anne Terpstra is met overmacht voor de vijfde keer Nederlands kampioene mountainbike geworden. Op het parcours in Apeldoorn finishte ze ver voor de concurrentie, van wie wegrenster Anna van der Breggen nog het dichtst in de buurt van de geboren Zeeuwse wist te blijven.

Anne Tauber, die vorig jaar het kampioenschap op haar naam schreef, moest de titelstrijd aan zich voorbij laten gaan. Een gebroken vinger verhinderde haar in Apeldoorn aan de start te verschijnen.

Van der Breggen, vorige week nog tweede in bergrit La Course, keek na zes ronden van vier kilometer tegen een achterstand van maar liefst vier minuten aan. Annemarie Worst kwam ruim vijfenhalve minuut na de winnares over de streep.

Gebroken enkel

De 27-jarige Terpstra was erg opgetogen met de zege. "Ik begon het jaar met een gebroken enkel. Als je dan een NK kunt winnen, is dat heel heel heel heel mooi."

Kampioene Terpstra: 'Ik ken hier iedere bocht'

Haar wieg stond in Zierikzee, maar ze verhuisde vanwege haar passie al jaren geleden naar het midden van Nederland. "Ik ken hier iedere bocht en heb geprobeerd om dat ook te gebruiken natuurlijk. Het ging heel goed. Ik kan het niet te lang vieren, want de EK komen er al snel aan. Deze wedstrijd geeft mij veel vertrouwen."

Van der Breggen: 'Geen concrete plannen'

Voor Van der Breggen, een wereldtopper op de weg, was het uitstapje naar het mountainbiken niet nieuw. Eerder dit seizoen verscheen ze ook al eens aan de start van een wereldbekerwedstrijd. Hoewel ze van tevoren niet precies wist wat ze kon verwachten, mengde ze zich in Apeldoorn zowaar in de strijd om de medailles.

"Ik hoopte hier wel te kunnen meedoen om het podium. Ik maakte veel goed op het vlakke stuk bij het bos achterin. Op de technische stukken zat ik soms met samengeknepen billen op mijn fiets. Ik ben blij dat het goed ging. Ik heb erg genoten."

Van der Breggen na NK mountainbiken: 'Een heel toffe sport'

Dat het erg zwaar is, laat zich raden. "In vergelijking met de weg is dit een heel andere intensiteit. Je zit zo hoog in je hartslag de hele dag. Je moet het heel goed verdelen, want als je te moe bent, wordt het technische gedeelte nóg een stuk technischer, omdat je een beetje gaat wiebelen."

Hoofddoel

De vraag rijst wat Van der Breggen richting het mountainbiken drijft. "Ik vind het mooi om te doen, echt een heel toffe sport. En het is in de combinatie met de wegtraining goed te doen. Het geeft door die hoge intensiteit ook een andere prikkel."

Ambities in het mountainbiken, zoals Marianne Vos bijvoorbeeld ook furore maakte in het veldrijden, koestert ze echter niet. "Ik heb het altijd wel gedaan, alleen niet in wedstrijden. En daar had ik nu wel zin in. Maar ik heb verder geen concrete plannen. Wegwielrennen is mijn hoofddoel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl