Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Van Vleuten klopt Van der Breggen in onwaarschijnlijk slotstuk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na een sensationele finale heeft Annemiek van Vleuten twee dagen na het winnen van de Giro Rosa ook de eendagswedstrijd La Course gewonnen.

Ze leek in de 112,5 kilometer lange koers door de Alpen haar meerdere te moeten erkennen in Anna van der Breggen, maar in de laatste 25 meter ging Van Vleuten de olympische kampioene toch nog voorbij na een ultieme inspanning.

De strijd in La Course, die sinds 2016 deel uitmaakt van de WorldTour, brandde los op de laatste berg, de Col de La Colombière (7,5 km, 8,5%). Van der Breggen (Boels-Dolmans), Van Vleuten (Mitchelton-Scott) en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman van Cervélo achterhaalden op 1,5 kilometer van de top de Deense Ludwig, ploeggenote van Moolman.

Van der Breggen demarreerde op een kilometer van de top en rondde die vijf tellen voor Van Vleuten. En toen waren er nog 14,5 dalende kilometers te gaan.

Van der Breggen valt ineens stil

Van der Breggen, die La Course won in 2015 toen de koers nog vlak was en de streep getekend was op de Champs Élysées, vloog naar beneden, maar dat deed Van Vleuten ook.

Kleiner werd het gat amper, maar groter evenmin. Toen de vlag van de laatste kilometer verscheen, leek het pleit beslecht. Maar Van Vleuten beet door, tegen beter weten in, zo leek het.

Ineens viel Van der Breggen toch stil en op 25 meter van de meet werd ze nog gepasseerd.

STER reclame