Chris Froome en Geraint Thomas
NOS Wielrennen

Als het aan Froome ligt, mag ook Thomas de Tour winnen

Team Sky ligt op koers voor de zesde Tourzege in zeven jaar. Maar niet viervoudig Tourwinnaar Chris Froome staat op poleposition voor de eindzege in Parijs, de gele trui zit om de schouders van zijn helper Geraint Thomas.

In het klassement geeft Froome 1.39 toe op zijn landgenoot, maar de verrassende stand in het klassement lijkt hem niet te deren. "Als er een Sky-renner als eerste over de streep komt, ben ik blij", zegt Froome in de Avondetappe.

Froome: 'Ik ben al blij als er een Sky-renner wint'

Thomas greep eerder deze week twee ritzeges in de Alpen en was beide dagen sterker dan zijn kopman. Froome realiseert zich dat Thomas de betere was. "Hij was absoluut fantastisch. Dit is voor ons het perfecte scenario, want we staan eerste en tweede als we aan de Pyreneeën beginnen."

'Thomas en ik hebben een andere dynamiek'

Het is niet de eerste keer dat een Sky-knecht beter rijdt dan zijn kopman. De herinneringen gaan terug naar de Tour van 2012, toen Froome als knecht werd gesommeerd te wachten op kopman Wiggins, die Froome bergop niet kon volgen.

In Parijs stond Wiggins echter in de gele trui, Froome stond naast hem op het podium als tweede. Het zorgde destijds - zo bleek achteraf - voor scheve gezichten. Daar is dit keer geen sprake van, verzekert Froome.

"Wij (Thomas en Froome, red,) hebben een heel andere dynamiek. We hebben een geweldige positie in het klassement. Het is aan de anderen om ons aan te vallen."

Woensdag: Thomas in de aanval, Froome moet passen en kijkt om

Froome gaat ook in op de vraag wie hij als zijn grootste concurrent ziet. Zoals Thomas niet de naam van zijn ploeggenoot Froome noemde, gaat ook Froome voorbij aan Thomas.

'Dumoulin is een ander soort concurrent'

"De grootste concurrent is Tom Dumoulin, want hij staat het dichtstbij. Maar er zijn meer mensen die we niet moeten vergeten, zoals Romain Bardet en Mikel Landa."

Volgens Froome is Dumoulin een heel ander soort renner dan de concurrenten met wie hij de afgelopen jaren duelleerde. "Tom rijdt veel meer gecalculeerd, hij neemt minder risico", zegt hij.

"Dat kan komen door zijn tijdritachtergrond. Tom is mentaal sterk, hij weet welk tempo hij moet rijden. Dat maakt hem een heel ander soort concurrent dan Nairo Quintana, Vincenzo Nibali of Alberto Contador dat was."

Froome over Dumoulin: 'Tom is mijn belangrijkste rivaal'

Vijf dagen voor de start van de Tour werd Froome verlost van een zaak die hem negen maanden lang achtervolgde. In de door hem gewonnen Vuelta van afgelopen jaar werd de Brit betrapt op een te hoge hoeveelheid salbutamol in zijn urine.

"Dit jaar heb ik een hoop op mijn bord gehad. Natuurlijk heeft dat veel energie gekost, het heeft me afgeleid. Maar ik probeerde me te focussen op de trainingen en ben blij dat die zaak niet meer boven mijn hoofd hangt tijdens de Tour."

Het blijft de Ronde van Frankrijk en dus hebben we te maken met negativiteit.

Chris Froome

In december kwam de zaak naar buiten, waarna de kritiek op de praktijken van Sky toenam. De zaak heeft de populariteit van Froome allesbehalve goed gedaan.

Froome probeerde daags voor de Tour de sympathie van de Fransen terug te winnen met een open brief in de krant Le Monde. "Ik denk dat het wel heeft gewerkt", zegt Froome.

Froome: 'Bij dat salbutamolzaak niet meer boven mijn hoofd hangt'

"Het blijft de Ronde van Frankrijk en dus hebben we te maken met negativiteit. Maar dat hebben we altijd gehad. Het is niet de eerste keer en niet erger dan in andere jaren."

Froome over duw op Alpe d'Huez

Froome kreeg een paar jaar geleden al eens een beker urine over zich heen. Vaak wordt hij uitgejouwd en donderdag kreeg hij op Alpe d'Huez een duw van een supporter. "Gelukkig ben ik niet gevallen of geblesseerd geraakt."

Froome krijgt klap van supporter op Alpe d'Huez

"Dat supporters contact maken met de renners en daarmee invloed hebben op de wedstrijd, gaat veel te ver. De organisatie zou daar meer tegen moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl