Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China loopt steeds verder op. De landen leggen elkaar al maanden over en weer heffingen op van tientallen miljarden dollars. De VS nam deze week een nieuwe stap door nog eens zesduizend Chinese producten extra te belasten.
Dat de twee grootste economieën van de wereld ruzie maken, kan desastreus zijn voor de gehele wereldeconomie, zegt Peter Ho, hoogleraar Chinese economie en ontwikkeling. "De VS en China zijn niet alleen met elkaar economisch verknoopt, maar ook met de rest van de wereld."
"Op het moment dat de wereldhandel op zo'n manier wordt gefrustreerd, dan zal dat op allerlei vlakken en in allerlei sectoren voelbaar worden", zegt Ho. "Veel hangt af van hoe lang dit conflict zal duren en hoe wijs de leiders uiteindelijk zullen zijn. Als ze tot inzicht komen, is het tij nog te keren."
De nieuwste Amerikaanse heffingen komen op Chinese producten als tabak, chemicaliën, autobanden en tapijten. Eerder voerde de VS al belastingen in op onder meer zonnepanelen, staal en aluminium. China voerde op zijn beurt heffingen in op onder meer fruit, noten, wijn en vliegtuigen.
Op Trumps bordje
Volgens China is Amerika "de grootste handelsoorlog in de economische wereldgeschiedenis" begonnen en moet het land daarom wel terugslaan. "In de Chinese staatsmedia werd het vergeleken met de invasie van Japan in de Tweede Wereldoorlog. "Ze zien het dus echt als een oorlog", zegt Ho.
Wat betreft vergeldingsmaatregelen richt China zich op onder meer sojabonen, varkensvlees en auto's. Daarmee treffen ze de Amerikaanse boeren en de auto-industrie, precies de achterban van Trump. "Op die manier komt het weer terug op het bordje van de Amerikaanse president."
Het is zeker niet gezegd dat Amerika hier zonder kleerscheuren vanaf komt.
Volgens Ho merken de Chinese burgers over het algemeen nog weinig van de heffingen. "China wil bijvoorbeeld Amerikaanse sojabonen extra belasten, maar heeft zelf nog een enorme strategische voorraad, waardoor het een tijdje zal duren voordat zo'n effect hier echt voelbaar wordt."
Maar goed nieuws is het niet voor het land. "De Chinese economie is de laatste jaren in wat rustiger vaarwater terecht gekomen. Ook zijn er zorgen of de herstructurering van de economie - bijvoorbeeld van sterk export-gericht naar gericht op binnenlandse consumptie - voldoende op koers ligt."
De gemiddelde Amerikaanse burger is helemaal gewend geraakt aan goedkope Chinese producten. Of dat nou gaat om textiel, schoenen of elektronica. Daarmee is de koopkracht van de Amerikaanse burger heel erg bepaald door de import vanuit China.
"En China is de grootste investeerder in Amerikaanse staatsobligaties, om nog maar een voorbeeld te noemen", zegt Ho. "Dus op het moment dat het slecht gaat met China, zal dat ook direct invloed hebben op de Amerikaanse economie. Het is zeker niet gezegd dat Amerika hier zonder kleerscheuren vanaf komt."
Bij dit soort oorlogen is uiteindelijk niemand gebaat.
Trump vindt dat China al jaren op een oneerlijke manier handel drijft. Hij beschuldigt het land ervan staal en aluminium goedkoop te dumpen op de Amerikaanse markt.
Ook met Mexico, Canada en de EU heeft de VS een handelsconflict. Staal en aluminium uit die landen wordt extra belast door de VS. De EU heeft als reactie importheffingen ingevoerd op onder meer Harley Davidson-motoren, whiskey en spijkerbroeken.
Volgens hoogleraar Ho houden de Chinezen die ontwikkelingen in de gaten. "China probeert te kijken welke acties de Europese Unie hierin onderneemt. En of het mogelijk is om gelijk op te trekken in deze kwestie."
Wijsheid van Trump
Omdat er sprake is van een mondiale economie, waarbij ieder land, iedere regio van elkaar afhankelijk is, is volgens Ho bij dit soort oorlogen uiteindelijk niemand gebaat. Hij hoopt dat Trump daarom een soort elegante manier vindt om zich terug te trekken, zonder al te veel gezichtsverlies te lijden.
"Omdat hij de boel zo op de spits heeft gedreven. Dan moet je ook wel een manier hebben om op elegante manier te kunnen zeggen: uiteindelijk denken wij dat China en andere landen ons voldoende zijn tegemoet gekomen en dus keren we terug aan de onderhandelingstafel", zegt Ho.
"Daar zal het uiteindelijk dan om moeten draaien. Of dat gaat gebeuren hangt af van de wijsheid van Trump."
- Trumps strategie: 'Een cowboy die schietend de saloon binnenkomt'
- Handelsconflict VS en China loopt op: nog eens 6000 producten extra belast
- China: Amerika is grootste handelsoorlog in de geschiedenis begonnen
- Nieuwe stap in handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China
- 'China is klaar voor zijn rol als wereldmacht'