Onderzoek naar misstand bij NFI, advocaten verontwaardigd
Het Nederlands Forensisch Instituut heeft mogelijk fouten gemaakt bij onderzoeken naar moorden. Minister Grapperhaus heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die "een vermoeden van een misstand" onderzoekt.
De fouten zouden zijn gemaakt op de afdeling die zich richt op dodelijke slachtoffers van steek- en slagwonden. Het is niet bekend wat er is misgegaan op de afdeling, maar een medewerker van het NFI voelde zich genoodzaakt om als klokkenluider naar buiten te treden.
De commissie (bestaande uit drie hoogleraren) is overigens al een tijdje bezig. Minister Grapperhaus kondigde de commissie in april al aan in een brief aan de Tweede Kamer.
Alarmslaan
De Nederlandse Vereniging voor Strafrecht Advocaten vindt dat de minister alarm had moeten slaan. "Het NFI maakt rapporten waardoor mensen veroordeeld worden voor moord of doodslag, en op basis waarvan lange gevangenisstraffen worden opgelegd. Het is een wetenschappelijk, zeer gerenommeerd instituut, dat wordt ingeschakeld in bijna alle grote zaken. Dan moet je erop kunnen vertrouwen dat het in orde is", zegt voorzitter Jeroen Soeteman.
Hij vindt dat snel duidelijk moet worden om wat voor misstanden het gaat, zodat sommige zaken tegen het licht gehouden kunnen worden of kunnen worden stilgelegd. "Het kan zijn dat er nu mensen in de gevangenis zitten op basis van een rapport dat ondeugdelijk is."
Grapperhaus meldt alleen dat er een mogelijke misstand is op de betreffende afdeling, maar zegt niet waar die uit bestaat, zegt de voorzitter. "Hij had aan de bel moeten trekken bij de rechtelijke macht. Hier heeft de minister steken laten vallen."
Scherpe conclusies
In een reactie benadrukt Grapperhaus vandaag het belang van goede procedures in onze rechtsstaat. "Als iemand iets anoniem meldt, wordt dat opgepakt. Het is belangrijk dat we dit nu door een externe, onafhankelijke partij laten onderzoeken. Die mensen zijn vrij om eventueel scherpe conclusies te trekken."
Grapperhaus komt in het begin van het najaar met een rapport over de kwestie. Op de resultaten van het onderzoek wil hij nog niet vooruitlopen.
Geld tekort of cultuur?
Het NFI klaagt al geruime tijd dat er door geldgebrek te weinig capaciteit is om aan de vraag te voldoen. Het instituut kreeg van het kabinet daarom 3 miljoen extra om externe deskundigen in te zetten, maar in april bleek dat het geld alweer op was.
Soeteman vindt geldgebrek als verklaring niet afdoende. "De hele strafrechtketen heeft geld nodig. Dat vind ik een te gemakkelijke stap. Als klokkenluiders iets gaan melden, een mogelijke misstand, dan heeft dat niet met geld te maken, maar met gedragsregels of cultuur."