Boswachter Henk Jan Zwart bekijkt de tak van een eikenboom
NOS Nieuws

Zwijnen en jonge biggen op gortdroge Veluwe in problemen

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

De blaadjes en takken kraken als Henk Jan Zwart door de bossen van Ermelo loopt. Zwart is namens de gemeente beheerder van zo'n 1800 hectare natuurgebied. Het lijkt er wel herfst. Als er weer een zuchtje wind voorbijkomt, dwarrelen de gele en bruine blaadjes van de bomen. Het is gortdroog op de Veluwe en daardoor hebben de zwijnen en hun jonge biggen het moeilijk.

Zwart laat een groep bosbessenstruiken zien. Normaal gesproken zitten hier rond deze tijd van het jaar dikke blauwe bessen aan. Nu niet. Er is bijna geen bes te vinden en de paar die er hangen zijn ontzettend klein. "De zwijnen gebruiken deze bessen onder meer om genoeg vocht binnen te krijgen, dat lukt nu niet. Biggetjes die melk bij hun moeder drinken, kunnen daardoor in de problemen komen. Als de moeder te weinig vocht binnenkrijgt, is er minder melk. Dat betekent dat biggetjes kunnen sterven", zegt Zwart.

In de bossen van Ermelo laat Zwart zien wat de droogte betekent voor de natuur en voor de zwijnen in het gebied:

Minder eikels door droogte: voedselgebrek voor zwijnen

Mocht het toch nog een natte zomer worden, dan zijn de problemen volgens Zwart nog steeds niet voorbij. Hij trekt een tak van een eikenboom naar beneden. "Kijk, hier horen normaal eikeltjes te hangen. Er zijn wel stipjes, maar die zijn voor de tijd van het jaar veel te klein. Ook zijn er al veel van de boom gevallen. In het najaar zijn de eikels belangrijk voedsel voor de zwijnen, maar daar zal deze herfst dus een enorm gebrek aan zijn."

Bij een dode boomstronk laat Zwart zien dat de beesten creatief zijn in het vinden van voedsel. De zwijnen hebben de stronk helemaal uit elkaar getrokken. "Dood hout leeft", zegt hij. "In die stronken zitten bijvoorbeeld veel larven. Normaal halen de zwijnen die uit de grond, maar alles wat daar leeft zit door de droogte veel te diep, dus nu doen ze het op deze manier." Vindingrijk, maar er zijn natuurlijk veel te weinig dode boomstronken voor al die duizenden zwijnen.

Een boomstronk is uit elkaar getrokken door zwijnen

Het liefst zou Zwart gaan tuinieren in het bos, maar dat is niet te doen. "We hebben met boomfeestdag een jong bos aangelegd. Ik zou die jonge boompjes heel graag water geven, maar dat gaan we niet doen. Want waar houdt het dan op? Ik wil ook dat er bosbessen zijn en dat er in de herfst voldoende eikels zijn. Dan moeten we de hele Veluwe gaan besproeien. Het is de natuur. Tot nu is het altijd weer goedgekomen, ook na droge jaren, dus uiteindelijk komt het ook hier weer goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl