Deze dorre bermen bij Noordwijk krijgen water van een sproeitractor
NOS NieuwsAangepast

Droogte in Nederland: herfstkleuren op de Veluwe en topseizoen voor campings

De droogte in Nederland houdt voorlopig nog wel even aan. Op tal van plekken worden maatregelen genomen. We praten je hier bij over het droogte-nieuws. Vandaag onder meer:

  • Vuurwerkshows afgelast
  • Dorstig groen in Rotterdam
  • Zware tijden voor weidevogels

Brabants gras mag beregend worden

Grasland en sportvelden in Brabant mogen vanaf 8 juli tien dagen met grondwater worden beregend. Normaal mag dit niet in juni en juli, maar drie waterschappen staan het door de aanhoudende droogte.

"Het gras is nodig als ruwvoer voor koeien en er kan onherstelbare schade ontstaan aan sportvelden", schrijven waterschappen Brabantse Delta en De Dommel.

Herfstkleuren op de Veluwe

Op de Veluwe worden de bladeren van de berken geel en beginnen ze van de bomen te vallen, vertelt boswachter Jan Potkamp. "Beuken en eiken laten hun vruchten vallen. Je leest de droogte echt af aan de bomen, en het gras aan de berm van de weg vergeelt en hangt slap."

De boswachter en zijn collega's maken zich zorgen over de paarden en Schotse hooglanders, die voldoende water moeten hebben op de plek waar ze vaak vertoeven. "We hebben de poelen voor de derde keer dit jaar bijgevuld. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. We hebben het onder controle, maar het is wel allemaal extra werk dat er moet gebeuren."

Wegens de aanhoudende hitte geeft de Gemeente Apeldoorn bomen water in het Prinsenpark

Topseizoen voor campings

Campingeigenaren profiteren van de weersomstandigheden. Door de warmte is het namelijk drukker op veel campings. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt eigenaar Harry Uithol van een camping in Hoenderloo tegen Omroep Gelderland. "Waarom zou je met dit weer helemaal naar Frankrijk gaan met files en dure brandstofprijzen als het dicht bij huis ook te vinden is?"

Een camping in Wenum bij Apeldoorn ziet zo'n 20 tot 30 procent meer boekingen. "We hebben meer weekendgasten dan normaal", zegt eigenaresse Elena van der Meer tegen de regionale omroep. Bezoekers die normaal gesproken doorrijden naar Frankrijk, bleven volgens Van der Meer in Nederland.

Ook draaien de buitenbaden op volle toeren. Zo ziet het bosbad in Lunteren dubbel zoveel gasten als vorig jaar.

Vuurwerkshows afgelast

In Brabant is een negatief advies voor vuurwerkshows afgegeven. Door de droogte en de hitte is het gevaar op brand te groot. In Best is de vuurwerkshow ter gelegenheid van de jaarlijkse kermisafsluiting vervangen voor een lasershow. En in Asten gaat vanavond het vuurwerkspektakel aan het begin van de kermis helemaal niet door.

Paleis het Loo

In verband met de droogte en de felle zon is het snoeien van de haagjes in de tuin van Paleis het Loo tijdelijk stilgelegd. "Als we nu doorgaan ontstaat er grote schade", zegt een woordvoerder.

Medio juni/juli is bij uitstek de tijd om de buxus te snoeien, maar volgens de woordvoerder is dat nu niet verstandig om te doen. "Daar waar je gaat snoeien, moet je het ook bevochtigen en op dit moment is de dekking niet toereikend. De frequentie van het water geven moet dan zodanig omhoog dat we hebben gezegd: we stoppen er even mee."

De haagjes zullen er daarom niet zo strak bijstaan als normaal. Maar over een paar weken, als het weer gaat regenen, zullen ze weer netjes worden bijgewerkt.

Dorstig groen in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft extra medewerkers ingezet om met tankwagens bomen en planten van voldoende water te voorzien. Volgens de gemeente kon het groen wel "een extra slokje water gebruiken".

Ook roept Rotterdam inwoners op een handje te helpen. "Als je een dorstige boom ziet, pak dan je gieter of een emmer en geef 'm water. Vooral jonge bomen zullen daar blij mee zijn", aldus een woordvoerder.

De gemeente houdt tijdens de droge periode ook bruggen extra goed in de gaten. Door warmte kan het metaal in een brugdek maximaal enkele centimeters uitzetten waardoor een brug niet meer goed kan sluiten.

Groen als gras

Het valt niet mee, om het gras van het voetbalveld mooi groen te houden met deze droogte. Grasmeester Erwin Beltman doet hard zijn best. Hij bepaalt iedere dag samen met de trainer hoe het veld van Feyenoord er in De Kuip bij moet liggen. Dát veld gaat er dit weekend uit, dus focust Beltman zich nu op het veld van het trainingscomplex.

"De droogte, de zon en de wind zijn factoren waar je heel voorzichtig mee moet zijn", vertelt Beltman tegen Radio Rijnmond. "Door de warmte en de wind droogt het gras misschien drie keer zo snel uit dan normaal. Je moet het gras genoeg water geven. Niet te veel maar ook zeker niet te weinig en op de juiste tijden."

Iedere dag begint Beltman om 16.00 uur met een sproeironde. In de nacht gaat de sproeier nog drie keer aan met kleine beetjes water. Beltman: "Je mag het gras niet te lui laten worden. Je moet de wortels laten zoeken naar het water."

Grasmeester Beltman met verslaggever Gina de Jong

'Nederland heeft genoeg water'

Ook al heeft het weken amper geregend, Nederland droogt niet snel uit, zegt Jaap Schellekens van ruimtetechnologiebedrijf VanderSat bij BNR Nieuwsradio. Het bedrijf gebruikt Amerikaanse, Europese en Japanse satellieten om te meten hoe droog het wereldwijd is.

"Wij hebben in Nederland veel water ", zegt Schellekens. "We hebben grote rivieren die het land instromen en zolang daar genoeg water doorheen stroomt hebben we eigenlijk alles wat we nodig hebben." Ook het IJsselmeer is een belangrijke waterbron. "We hebben daarmee een heel groot reservoir dat bij droogte door Rijkswaterstaat en de waterschappen gebruikt kan worden om water door het land te leiden."

Vooralsnog voorziet Schellekes dus geen grote problemen. "Een van de eerste problemen die we in Nederland gaan krijgen is dat het water door de droogte een slechte kwaliteit krijgt. Vooral aan de kuststrook komt er langzamerhand zeewater naar binnen. En dan kan je ook niet meer beregenen, wat boeren nu doen, want met zout water is dat niet goed."

Zware tijden voor weidevogels

Vanzelfsprekend hebben niet alleen mensen last van de droogte, ook dieren komen in de problemen. Met name veel weidevogels hebben het zwaar. Dat komt doordat de grondwaterstand laag is en de vogels moeite hebben met het vinden van voedsel.

Landschap Noord-Holland heeft de afgelopen tijd al meerdere dode vogels gevonden. Maar ook vissen, kikkers, salamanders, vlinders en libellen hebben last van de droogte. "Dus je kunt eigenlijk wel zeggen dat deze droogte voor niemand goed is, behalve voor degenen die bruin willen worden", zegt Martijn Struijf tegen NH Nieuws.

De stichting gaat de dieren helpen door natuurvriendelijke oevers aan te leggen en in bepaalde gebieden de waterstand te verhogen.

Martijn Struijf van Landschap Noord-Holland

Franse wijn in Nederland

Waar de meeste mensen inmiddels wel klaar zijn met de droogte, kan het wijnboer Bas Kon niet lang genoeg duren. Door het warme weer kwam de rijp van de druiven op zijn wijngaard in het Zuid-Hollandse Goudriaan dit jaar vroeg op gang.

"Dit jaar zijn onze wijnen waarschijnlijk van dezelfde kwaliteit als die uit Frankrijk", zegt Kon tegen RTV Rijnmond. "Dit is het mooiste plaatje dat je van een wijngaard kunt hebben. Veel zon en warmte, daar houden druiven van. Ze hebben een hekel aan kou."

Kon verwacht dit jaar een top-oogst. Al wil hij nog niet te vroeg juichen. Ook in het najaar is er zon nodig voor een goede afrijping van de druiven. "Het kan de hele zomer prachtig weer zijn, maar als het in september en oktober alsnog koud en regenachtig is, kan het nog misgaan."

Voedselbos Zeewolde snakt naar water

In Zeewolde dreigt het voedselbos verloren te gaan door de droogte. Het bos met eetbare plantjes, struiken en bomen is een half jaar geleden aangelegd en is nog kwetsbaar.

Initiatiefnemer van het voedselbos Lydia Waterreus roept Zeewoldenaren daarom op te komen helpen met water geven. "Alle beetjes helpen maar een beetje", zegt Waterreus tegen Omroep Flevoland. "Maar het is vooral ook heel gezellig."

Vrijwilligers proberen de plantjes te redden met emmertjes water. En dat is best zwaar. "Ik zal morgen waarschijnlijk wel spierpijn hebben, maar je krijgt zo een gratis work-out', zegt een van de helpers tegen de Friese omroep.

Friese waterschap op inspectie

Wetterskip Fryslân gaat vanaf vandaag droogtegevoelige kaden controleren op scheurvorming. Het gaat om ongeveer 900 kilometer aan kaden met een ondergrond van veen. Deze bevinden zich vooral in het zuiden en zuidwesten van de provincie.

Door de droogte kunnen er scheuren ontstaan waar water doorheen kan sijpelen. Het waterschap gaat plekken waar dit gebeurt repareren met klei.

Zwembadkwestie Deventer wordt zwembad-challenge

Een ruzie tussen bewoners van een wijk in Deventer, de gemeente en een woningcorporatie om een zelfgebouwd zwembadje dreigt uit te lopen op een juridische strijd.

Vanwege het aanhoudende warme weer zijn ook op andere plekken in de stad zwembadjes neergezet. De gemeente en een woningbouwvereniging willen ze weg hebben, maar de eigenaren weigeren dat.

Het zwembad moet weg, maar dat gaat de eigenaar niet regelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl