Droogte in Nederland: hitteschouw op het spoor en zomersmog in zuidoosten
De droogte in Nederland houdt voorlopig nog wel even aan. Op tal van plekken worden maatregelen genomen. We praten je hier bij over het droogte-nieuws.
Hitteschouw op het spoor
Het zal niemand zijn ontgaan, maar naast de droogte is het ook al dagenlang aardig warm. Voor spoorbeheerder ProRail reden genoeg om een hitteschouw te houden. Op meerdere plaatsen wordt de temperatuur van het spoor gecontroleerd. Als het ijzeren spoor namelijk te warm wordt, en later weer afkoelt, bestaat de kans dat het spoor knapt. Zo'n 'spoorspatting' kan zorgen voor ontspoorde treinen.
De controleurs kijken niet alleen naar het spoor, ze kijken ook naast het spoor. Ze houden de bermen in de gaten, want door de droogte is de kans op bermbranden veel groter. Zo'n brand kan het treinverkeer ernstig ontregelen en moet dus snel worden geblust.
Kijk mee met controleur Rakesh Schellekens:
Zomersmog in zuidoosten
Vanmiddag en vanavond is er in het zuidoosten van Nederland, in Limburg en delen van Noord-Brabant, kans op smog, meldt het RIVM. De smogvorming hangt samen met het zonnige weer: vervuilende stoffen in de lucht worden door zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt zomersmog genoemd.
Smog kan leiden tot klachten aan de luchtwegen. Het RIVM adviseert daarom mensen die snel last hebben van hun luchtwegen en ouderen en kinderen om binnen te blijven. De smog blijft hangen tot in de vroege avond. Ook morgen is weer kans op smog in dezelfde regio.
Opgesloten in geldwagen
In de geldwagen in Breda hieronder werd het eerder vandaag vooral heel erg warm. De gepantserde wagen stond precies tussen een bankfiliaal en een muurtje, toen hij vanwege een storing geen kant meer op kon. Een getuige zegt tegen Omroep Brabant dat de temperatuur binnen opliep naar vijftig graden.
De brandweer kwam in actie om de geldwagen nat te spuiten en koel te houden. Uiteindelijk kon een raam worden verwijderd. Een van de twee opgesloten mannen kon daardoor naar buiten. De andere man moest volgens procedure in de bloedhete wagen blijven zitten.
Groningen kan toename watergebruik goed aan
In Groningen gaat het goed, zegt Waterbedrijf Groningen tegen RTV Noord. In de stad Groningen lag het verbruik begin deze week op 40.000 kubieke meter per dag, waar dit normaal 37.000 kuub is. In de provincie werd 110.000 kuub per dag verbruikt tegenover 90.000 kuub normaal.
"Dat zijn geen getallen waarvan wij onder de indruk zijn. We zitten daarmee op 80 à 85 procent van onze maximumcapaciteit. Wij hoeven onze klanten niet op te roepen om minder water te verbruiken", zegt woordvoerder Wiejanda Moltmaker.
Op andere plekken in het land deden waterbedrijven oproepen om korter te douchen, de auto niet te wassen of de tuin niet te besproeien. Maar Waterbedrijf Groningen vindt zo'n oproep niet nodig.
Blussende vrachtwagenchauffeur
Vrachtwagenchauffeur Swen van Sommeren zag afgelopen dinsdag op de A50 bij afslag Ravenstein een bermbrandje. Hij bedacht zich niet en begon het vuur te blussen.
Hij filmde die actie en zette de beelden op zijn Facebookpagina. Gisteren werd het filmpje opgepikt door onder meer Dumpert, Daarna liep het storm. "Ik weet al niet eens meer wie er allemaal gebeld heeft", zei hij.
"Ik zag een rookwolkje voor me dinsdag. Ik reed nog niet zo hard omdat ik net de snelweg opkwam", vertelde Van Sommeren tegen Omroep Brabant. "Ik zette mijn vrachtwagen op de vluchtstrook en ben samen met mijn collega Nick Thomassen uit Oss gaan blussen. Wij rijden met een vrachtwagen met betonmix en hadden daarom honderden liters water bij ons."
Bekijk hieronder de beelden van de blussende vrachtwagenchauffeur:
Gewekt door losgebroken schapen
In Harderwijk werd een aantal inwoners vanochtend wakker gemaakt door losgebroken schapen in hun tuinen, meldt Omroep Gelderland. De dieren stonden van de planten en het gras te eten, zoals te zien is op onderstaande foto.
Vermoedelijk zijn de circa twintig schapen losgebroken omdat in hun weiland bijna geen eetbaar gras meer stond. De bewoners probeerden de dieren op afstand te houden met kruiwagens en tuinstoelen.
Vissen verplaatsen
In Beek en Donk, in de gemeente Laarbeek, hebben medewerkers van de gemeente vissen uit een visvijver overgezet naar een nabijgelegen sloot. Het water in de vijver staat zo laag dat de vissen met de ruggen boven het water uitkwamen.
In de video hieronder is te zien hoe de medewerkers de vissen overzetten:
'Een mooi wijnjaar'
De droge periode en aanhoudende warmte betekenen goed nieuws voor Nederlandse wijnboeren. Dat geldt in ieder geval voor wijngaard Hoog Beek & Royen in Zeist. "Alles wijst erop dat dit een heel mooi wijnjaar wordt". zegt Sigrid van Ede, vrijwilligster van de wijngaard, in het AD.
En dat is voor het eerst. "In de vijf jaar dat we hier nu wijn verbouwen, is dit de aanloop volgens het boekje. Maar de druiven moeten zich nog bewijzen", houdt ze een slag om de arm. De rijping van de druiven gaat ook een stuk sneller dan vorige jaren. Dat betekent dat er eerder geoogst kan worden. "We kunnen nu het perfecte moment daarvoor bepalen. Wij zijn uit op kwaliteit, niet kwantiteit."
Grastekort voor koeien
Vanwege de droogte moeten koeien steeds vaker naar binnen. Er is namelijk een gebrek aan gras. "Dit mooie weer is helaas voor ons geen goed weer", zegt melkveehouder Tom Keuper uit Megchelen, op de grens met Duitsland, tegen de NOS. "Door de aanhoudende droogte is er te weinig gras om de koeien dag en nacht te laten grazen. Ze staan nu overdag binnen en worden daar ook bijgevoerd. 's Nachts gaan ze naar buiten. Om nog wat beweging te krijgen."
Gerrit Wermink, een collegaboer uit Ommen, heeft hetzelfde probleem. "Vandaag gaan de koeien naar binnen, want het gras is echt op. Dat geldt in ieder geval voor de melkkoeien, want die moeten goed eten. Het jongvee houdt het buiten nog wel wat langer uit."
Daarom beginnen zijn melkkoeien alvast aan de wintervoorraad van kuilvoer en mais. "We hebben een goed voorjaar gehad, dus heb ik al twee keer kunnen maaien. En het zal toch wel weer een keer gaan regenen? Dan gaat het gras weer groeien en kunnen we weer een nieuwe wintervoorraad aanleggen", zei Wermink.
Vanuit de lucht
Door de aanhoudende droogte en het warme weer is er een groter risico op natuurbranden. De brandweer houdt natuurgebieden in Nederland daarom extra in de gaten. Ook vanuit de lucht. Daar heb je een veel beter overzicht dan vanaf de grond, vertellen brandweermannen die geregeld boven de Veluwe in Gelderland vliegen.
De NOS ging mee op een inspectievlucht boven de Gelderse bossen:
Rotzooi in de Grensmaas
Door de droogte van de laatste tijd is de Grensmaas tussen Itteren en Borgharen, ten noorden van Maastricht, veranderd in een vuilnisbelt. Dat schrijft 1Limburg.
Een natuurfotograaf wilde de lage waterstand in beeld brengen, maar stuitte op heel veel rotzooi. "Ik zag allemaal troep, zoals autobanden, ijzeren tanks, video- en cassettebandjes, schoenen, ballen, winkelwagentjes, de beruchte drinkflesjes, delen van een boot, eigenlijk van alles wat", vertelde hij.
Waterverbruik op normaal niveau
Een oproep van drinkwaterbedrijven om vanwege de droogte spaarzaam om te gaan met water heeft effect gehad, meldt dagblad Trouw.
In Noord-Holland merkt drinkwaterbedrijf PWN dat het verbruik inmiddels weer bijna op een normaal niveau is, terwijl er vorige week nog 40 procent meer werd afgenomen. Voorlopig blijft wel het advies om - als het even kan - niet te sproeien, korter te douchen en je auto niet te wassen.
Nog geen watergebrek
Boeren in Overijssel hoeven zich voorlopig nog niet druk te maken over een gebrek aan water. Volgens akkerbouwer en lelieteler Marcel Markhorst is er momenteel nog genoeg oppervlaktewater aanwezig. Dat zei hij tegen RTV Oost.
Om hun land te besproeien kunnen agrariërs kiezen uit water uit waterbronnen of oppervlaktewater. "Als agrariërs oppervlaktewater willen gebruiken, melden ze dat eerst aan de waterpeilbeheerder in de regio. De beheerder beslist dan of dat mag", zegt Markhorst, die ook bestuurder is bij LTO Noord Overijssel.
Als agrariërs oppervlaktewater gebruiken terwijl er een beregeningsverbod geldt, riskeren ze een boete van 2000 euro. Toch komt dit in de praktijk bijna niet voor, zegt Markhorst: "Als je als boer goed contact houdt met de beheerder, voorkom je een boete. Die geeft de boer vaak een seintje wanneer er gestopt moet worden met sproeien."
Collega-boeren in Groningen zijn vanwege de aanhoudende droogte al begonnen met het ophalen van gerst. Normaal gesproken halen ze die eind juli binnen, maar nu gebeurt dat drie weken eerder dan normaal. "In het begin was er veel neerslag en daarna kwam er een lange periode van droogte achteraan. Dan wordt het gewas automatisch snel rijp". vertelde een van die boeren tegen RTV Noord.
Nog droger
Volgens NOS-weerman Marco Verhoef wordt er de komende twee weken "alleen nog maar droger op". "Het verschil tussen verdampen, wat heel makkelijk gaat met dit weer, en de neerslag die valt, wordt namelijk alleen nog maar groter.
In onderstaande video geeft Verhoef uitleg over de aanhoudende droogte in ons land:
Watertekort dreigt op Veluwe
Dat het droog is, is goed te zien op de Veluwe. Daar dreigt een watertekort voor de dieren die daar leven. "Momenteel is er nog genoeg water, alleen met deze extreme droogte gaat het wel heel hard", vertelde een boswachter gisteren. "Maar op sommige plekken is het water al met twintig centimeter gezakt.
Boswachter Smit laat zien hoeveel het peil van de poeltjes in het bos is gedaald: