Lage waterstand van de Maas
NOS Nieuws

Oproep heeft effect: we verbruiken minder water

Een oproep van drinkwaterbedrijven om vanwege de droogte spaarzaam om te gaan met water heeft effect gehad, meldt dagblad Trouw. In Noord-Holland merkt drinkwaterbedrijf PWN dat het verbruik inmiddels weer bijna op een normaal niveau is, terwijl er vorige week nog 40 procent meer werd afgenomen.

Volgens PWN wordt op een normale warme dag zo'n 300.000 kuub water gebruikt. Toen dat met het droge en warme weer was opgelopen tot bijna 370.000 kuub is afgelopen week de oproep gedaan. "Nu zien we dat het watergebruik is afgenomen, al zit het nog wel boven het gemiddelde van 300.000 kuub."

Voorlopig blijft wel het advies om - als het even kan - niet te sproeien, korter te douchen en je auto niet te wassen. Een dreigend watertekort is niet zozeer het probleem, maar als veel mensen in de piekuren water afnemen kan de waterdruk teruglopen en kan het water een bruine kleur krijgen.

'Nog dik een week droog'

Ook BrabantWater merkt verschil met vorige week. Het bedrijf ging ervan uit dat er 50 procent meer water verbruikt zou worden maar dat werd 40 procent. "Daarom zullen we de oproep blijven herhalen om slim en bewust om te gaan met het water", zei een woordvoerder van BrabantWater in het NOS Radio 1 Journaal.

Vitens merkt dat zijn klanten in Flevoland, Overijssel, Friesland, Gelderland en delen van Utrecht gehoor geven aan de oproep om hun waterverbruik te spreiden over de dag. "Maar tegelijkertijd is er nog wel sprake van een hoger waterverbruik dan normaal, dus onze oproep blijft onverlet van kracht. Vooral omdat het nog dik een week droog blijft."

Sinds enkele maanden is het uitzonderlijk droog in Nederland. Volgens NOS-weerman Marco Verhoef blijft het de komende weken zo, met temperaturen van zo'n 25 graden en behoorlijk wat zon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl