'Tour weert Froome, Sky in beroep'
Tourorganisator ASO wil Sky-renner Chris Froome op basis van de reglementen weren, schrijft de Franse krant Le Monde. In artikel 29 van de ASO-reglementen wordt het als volgt verwoord: "ASO behoudt zich het recht voor om deelname te weigeren [...] aan een team of teamleden wiens aanwezigheid het imago of de reputatie van ASO of het evenement (de Tour, red.) kan schaden."
Viervoudig Tourwinnaar Froome hangt al sinds de Vuelta van vorig jaar september (die hij won) een dopingschorsing boven het hoofd omdat er in zijn urine een te hoge dosis salbutamol is aangetroffen.
Beroep
Le Monde meldt ook dat Sky in beroep gaat tegen de uitspraak. Dat beroep zou dinsdag dienen bij de arbitragekamer van het Frans Olympisch Comité (CNOSF). Een uitspraak zou woensdag pas bekend worden, drie dagen voor de start van de Tour. Zowel ASO, de internationale wielrenunie UCI als Sky waren zondagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
Volgens journalist Clément Guillou van Le Monde heeft Sky er nog alle vertrouwen in dat Froome meedoet aan de Tour, "omdat wij weten dat hij niets verkeerd heeft gedaan."
De UCI geeft per mail aan vandaag niks te willen zeggen. Wel zal de wielerbond zich voor de Tourstart aanstaande zaterdag uitspreken over de zaak Froome.
Sky heeft zes dagen voor de start van de Tour de selectie nog niet bekendgemaakt. De Nederlander Dylan van Baarle behoort in ieder geval niet tot de renners die naar Frankrijk gaan, zo vertelde hij zondag voor de start van de nationale titelstrijd op de weg.
Prudhomme
Tourbaas Christian Prudhomme sprak zich zaterdag tegenover sportkrant L'Équipe uit over de affaire-Froome. Hij noemt het "verontrustend" dat de sportieve autoriteiten de zaak de afgelopen zes maanden nog niet hebben opgelost: "De regels moeten duidelijk veranderd worden", aldus de Fransman.
De 300 dagen van Froome sinds zijn positieve plas
Op 7 september 2017 leverde Froome een positieve plas af. Hij deed dit in de slotweek van de Vuelta, na afloop van de lastige 18de etappe. Er werd in zijn urine een te hoge waarde van het astmamiddel salbutamol aangetroffen. Salbutamol is niet verboden, maar bij een hoeveelheid boven 1.000 nanogram heeft een sporter wat uit te leggen. Bij Froome werd 2.000 nanogram aangetroffen.
Drie dagen na zijn positieve test won Froome de Vuelta.
De Sky-renner werd op 20 september, tien dagen na de Vuelta, op de hoogte gebracht van de testuitslag. Voor de buitenwereld bleef de test geheim en Froome's team had dat geheim ook graag gehouden. In oktober speelde Froome schone schijn bij de presentatie van het nieuwe Tour-parcours en een maand later deed hij hetzelfde in Milaan bij de presentatie van het Giro-parcours.
Positieve test lekt uit
Maar in december vorig jaar kregen de media lucht van zijn positieve test en kwam de internationale wielrenunie UCI alsnog met een persbericht. Froome kreeg vervolgens de kans zijn onschuld te bewijzen. Verdere mededelingen werden door de UCI niet gedaan.
Ook Sky kwam met een verklaring. "Chris heeft al sinds zijn jeugd last van astma en gebruikt daar pufjes voor. Het gebruik van salbutamol is toegestaan door het WADA (het wereldantidopingagentschap. red.)."
Froome bekent wel meer van het middel te hebben genomen dan normaal. "Mijn astma verergerde tijdens de Vuelta. Op advies van de teamarts heb ik mijn dosis verhoogd. Zoals altijd ben ik daarmee zeer voorzichtig geweest om er zeker van te zijn dat ik niet meer dan de toegestane dosis nam."
Het lange wachten
Vervolgens kon het lange wachten beginnen. Verschillende theorieën werden geopperd in de media, maar officieel werd - en wordt er nog steeds - niets meer bekend gemaakt. Eind december liet Tourbaas Prudhomme wel weten dat hij wilde dat het in elk geval voor de Tour van 2018 was opgelost. "Het moet geen maanden gaan duren."
De nieuwe voorzitter van de UCI, David Lappartient, verklaarde half februari dat hij hoopte dat de zaak nog voor de Giro in mei was opgelost.
Froome stapte, ondanks de voortslepende zaak, dit jaar gewoon weer op de fiets voor zijn volgende wedstrijd. Half februari reed hij in Andalusië. "Hoe sneller het wordt opgelost, hoe beter", zei de Tourwinnaar toen, "niemand wil dat meer dan ik."
Twee dagen voor de Giro-start, waar Froome ook reed, liet Tom Dumoulin zich uit over de zaak. "Als ik Froome zou zijn, zou ik hier niet starten."
Giro-winnaar
Op de eerste rustdag van de Giro kreeg Froome, die toen al minuten achter lag op Dumoulin, de vraag of hij nog steeds salbutamol gebruikt. "Dat gaat niemand iets aan. Dat zijn mijn medische gegevens", luidde het antwoord.
Vijf dagen later was Froome de beste op de Zoncolan en boekte hij zijn eerste zege sinds de Vuelta. Weer een week later won hij op miraculeuze wijze alsnog de Giro.
Froome is nog altijd voornemens van start gaan in de Tour. Met de ambitie om zijn vierde grote ronde op rij te winnen en om tegelijkertijd Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Miguel Indurain te evenaren met vijf Tourzeges.
Eerder geweerd
De Tourorganisatie heeft eerder diverse malen geprobeerd renners te weren. Zo werd Danilo di Luca in 2004 uit de Tour geweerd en zagen de Franse organisatoren Astana in 2008 liever niet vertrekken.
ASO had niet altijd succes. In 2009 probeerde de Tourorganisator Tom Boonen te weren nadat de Belg dat voorjaar op het gebruik van cocaïne werd betrapt. Kort voor die Tour kreeg Boonen alsnog toestemming om te starten. De oud-wereldkampioen won een arbitragezaak bij het Frans Olympisch Comité (CNOSF).