Fawaz Jneid
NOS Nieuws

Kamer legt zich niet neer bij niet vervolgen omstreden imam Fawaz Jneid

De Tweede Kamer legt zich er niet bij neer dat het Openbaar Ministerie de omstreden salafistische imam Fawaz Jneid niet wil vervolgen. De meeste partijen vinden dat er iets moet gebeuren, maar over wat precies worden zij het niet eens.

De PVV en het FvD willen dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zijn bevoegdheid gebruikt om het OM opdracht te geven alsnog tot vervolging over te gaan. Dat vinden VVD en SGP principieel net iets te ver gaan. Zij roepen de minister op in ieder geval met het OM te gaan bespreken of er toch niet een mogelijkheid is om tot vervolging over te gaan.

"Religie zou vervolging in de weg staan, maar dat weten we juist niet", zegt VVD-Kamerlid Rutte. "Want door hem steeds niet te vervolgen wordt religie een soort vrijplaats voor het doen van dit soort uitspraken." Rutte wil dat een rechtszaak uitwijst waar de grenzen liggen.

Gebiedsverbod

SGP-Kamerlid Van der Staaij vraagt zich af waarom de rechter Fawaz wel een gebiedsverbod kan opleggen, maar het OM tot de conclusie komt dat de uitspraken niet erg genoeg zijn voor een vervolging voor haatzaaien.

De PvdA en GroenLinks vinden dat minister Grapperhaus zelf te snel tot de conclusie is gekomen dat vervolging van Fawaz niet kan. De partijen vinden dat hij het OM daarmee in de weg heeft gezeten.

Grapperhaus blijft erbij dat hij zich er als minister niet mee wil bemoeien. Hij gaat af op het oordeel van het OM. Wel wil hij de wet veranderen, voor vergelijkbare gevallen in de toekomst.

Nieuwe wet

Maar het idee van de minister om bepaalde uitspraken eerder strafbaar te maken en ook de straf te verhogen leidt nog niet tot veel enthousiasme in de Kamer. Alleen het CDA is uitgesproken voor. Verschillende partijen vragen zich af waarom zo'n nieuwe wet dan ineens wel tot vervolging door het OM zal leiden, als de heftige uitspraken van Fawaz uit het verleden niet strafbaar zijn. Andere partijen zijn bang dat een strengere wet leidt tot een ongewenste inperking van de vrijheid van meningsuiting.

Fawaz Jneid heeft er onder meer voor gezorgd dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb extra beveiliging nodig heeft, door hem een afvallige moslim te noemen. Ook verheerlijkt hij de gewapende strijd en zegt hij dat ontrouwe vrouwen gestenigd zouden moeten worden. Fawaz Jneid predikt ook via internet, om zijn gebiedsverbod te omzeilen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl