25 juni 1988: Oranje na de overwinning in de EK-finale
NOS VoetbalAangepast

25 juni blijft voor altijd een historische voetbaldag

25 juni. Het zal voor ons land vooral altijd een historische voetbaldag blijven. Het is vandaag immers precies veertig jaar geleden dat de WK-finale in Argentinië werd gespeeld en dertig jaar na de EK-finale in Duitsland.

"Dit is een goed stel, hoor", waren de legendarische woorden van commentator Theo Reitsma na de EK-winst van het Nederlands elftal.

Op 25 juni 1988 schreef Oranje geschiedenis door in de finale de toenmalige Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan. De doelpunten kwamen van het hoofd van Ruud Gullit en de rechtervoet van Marco van Basten.

Samenvatting EK-finale 1988

Vooral de treffer van Van Basten was van een ongekende schoonheid. 'Van Basten! Oh, wat een goal, wat een goal!", verhief Reitsma zijn stem na de fraaie volley.

In de verlenging

Op 25 juni 1978 viel er een ander hoogtepunt in de historie van het Nederlandse voetbal te noteren. Oranje speelde in het hol van de leeuw de WK-finale tegen Argentinië.

Samenvatting WK-finale 1978

Pas in de verlenging boog de ploeg van bondscoach Ernst Happel voor het gastland (3-1), nadat Rob Rensenbrink in de extra tijd van de reguliere speeltijd de paal had geraakt. De stand was toen nog 1-1.

Ondanks de nederlaag keerde het Nederlands elftal met opgeheven hoofd terug uit Zuid-Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl