Remko de Bruijne op missie in 1995
NOS Nieuws

'Ik vecht tegen een systeem dat eindeloos geld, geduld en mensen heeft'

  • Jurjen Boekraad

    redacteur Online

  • Jurjen Boekraad

    redacteur Online

Stomverbaasd was Remko de Bruijne toen hij vanmorgen het nieuws las dat een groep Dutchbatters hun schadeclaim opschorten. "Ik wist van niets", zegt de veteraan, zelf een van de ruim 200 claimers.

De Bruijne had gistermiddag weliswaar een e-mail gekregen van hun advocaat Michael Ruperti, maar daaruit had hij niet opgemaakt dat de claim in de ijskast is gezet. "Ik begrijp niet dat Ruperti erin is getrapt dat Defensie zijn beloftes zal nakomen. Het is één grote leugen. Anders ben ik toch niet al veertien jaar aan het procederen? Zo naïef kan die man niet zijn." De advocaat stelt in een reactie dat De Bruijne de plank volledig misslaat, omdat hij niet betrokken is geweest bij de gesprekken met Defensie.

De Bruijne vertelt voor het eerst zijn verhaal in de media. Hij maakte in 1995 de val van de enclave Srebrenica mee. "Ik was er tot het einde. Ik heb de mensen de bussen in geholpen en ben zelfs met ze meegereden."

Terugblik op de val van Srebrenica

Twee jaar later kreeg hij psychische problemen, kwam ziek thuis te zitten en in 1998 liep zijn contract met Defensie af. Hij kreeg flashbacks en kon 's nachts slecht slapen van de herbelevingen. Het ene moment was hij vrolijk, het andere zat hij diep in de put. Hij kreeg kalmeringsmiddelen, maar die werkten op een gegeven moment niet meer.

Al sinds 2004 procedeert De Bruijne tegen Defensie om de letselschade vergoed te krijgen die hij in Srebrenica opliep. Hij stelt dat zijn voormalige werkgever, die hem tussen 2004 en 2011 weer in dienst had genomen, zijn zaak traineert. "Ik vecht tegen een systeem dat eindeloos geld, geduld en mensen heeft." Hij zoekt de publiciteit in de hoop op een doorbraak.

In een reactie zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie dat hij vanwege de privacy niet op individuele gevallen kan ingaan. "Wij doen er alles aan om mensen te helpen bij de schade die tijdens het werk is ontstaan. Er zijn tal van regelingen waarvan men gebruik kan maken, we kunnen ze zowel materieel als immaterieel tegemoetkomen. Het kan zijn dat iemand het daar niet mee eens is, dan kan hij een claim indienen. Dat is zijn goed recht."

Wij zijn 23 jaar geleden in de steek gelaten en vertrouwen is ver te zoeken in onze groep.

Ronald Wentink, Dutchbat-veteraan

De schadeclaim werd onder meer opgeschort omdat Defensie zich actief gaat inzetten voor erkenning en waardering voor de Dutchbatters. "Wij zijn 23 jaar lang weggezet als een groep die destijds niets zouden hebben gedaan", zei Ronald Wentink, een van de initiatiefnemers van de claim, vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat is natuurlijk een heel verkeerd beeld dat naar buiten is gebracht. Defensie zal actief meewerken om dat beeld te veranderen."

Wentink benadrukte op de radio hoe bijzonder het is dat de relatie met Defensie is verbeterd. "Wij zijn 23 jaar geleden in de steek gelaten en vertrouwen is ver te zoeken in onze groep. Maar er zijn positieve ontwikkelingen en we zijn goed in gesprek met Defensie om zaken op te lossen."

Maar De Bruijne gelooft niets van de goede bedoelingen van Defensie. Aan woorden of onderzoeken heeft hij niets. "Als ze het echt zouden menen, gaven ze ons een dapperheidsonderscheiding zoals het Ereteken voor Verdienste, de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon of het Zilveren erekoord. Maar dat zullen ze nooit doen. Het is dus gewoon gebakken lucht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl