Een konvooi van Nederlandse VN-militairen wacht voor de Kroatische grens na de val van Srebrenica AFP

Een schadeclaim die een groep Dutchbatters indiende bij Defensie is opgeschort. De groep wil dat het ministerie goede nazorg gaat regelen voor iedere militair afzonderlijk en zolang Defensie daaraan werkt, wordt er geen schadeclaim op tafel gelegd, zegt hun advocaat Ruperti.

Een jaar geleden eisten 230 ex-Dutchbatters 22.000 euro per persoon voor de schade die ze hadden opgelopen door de ervaringen in de Bosnische enclave Srebrenica. Tot dan toe had Defensie alleen militairen gecompenseerd die konden aantonen dat ze een posttraumatische stressstoornis hadden overgehouden aan hun werk.

Advocaat Ruperti wil dat Defensie nu werk maakt van een goede regeling voor de Dutchbatters. "Het ministerie moet het per geval gaan bekijken", zegt hij. Ruperti zegt vertrouwen in een goede afloop te hebben.

Onderzoek

Inmiddels heeft minister Bijleveld opdracht gegeven voor een onderzoek naar de medische, geestelijke en economische gesteldheid van de veteranen. Door die inventarisatie zal duidelijk worden wat de veteranen nodig hebben om hun trauma's te verwerken. Eerder al erkende minister Hennis dat de militairen op een "onuitvoerbare missie" waren gestuurd.

Dutchbatter Ronald Wentink is blij met de nieuwe ontwikkelingen. "We zijn 23 jaar geleden in de steek gelaten en het vertrouwen bij ons was ver te zoeken, maar we zijn nu positief over de gesprekken met Defensie", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Defensie heeft gezegd dat het zich actief gaat inzetten voor erkenning en het gaat de zorg en nazorg verbeteren."

STER reclame