Merkel krijgt nog twee weken om Europese migratieafspraken te maken

Twee weken. Zoveel tijd krijgt de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog van zusterpartij CSU om tot een Europese oplossing te komen voor de migratieproblemen. Ze krijgt de kans om op de Europese top van volgende week afspraken te maken over het asielbeleid.

Nu de twee partijen tot een overeenkomst zijn gekomen, is een directe regeringscrisis afgewend. Merkel (CDU) en CSU-minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken liggen al enige tijd overhoop over het asielbeleid. Seehofer wil een strenger beleid bij het terugsturen van asielzoekers aan de grens.

Zo wil hij de Duitse grens sluiten voor alle asielzoekers die zich eerder in een ander EU-land hebben gemeld. Dat gaat in tegen het ruimhartige toelatingsbeleid dat Merkel de afgelopen jaren heeft gevoerd. De bondskanselier vreest dat een solistisch optreden van Duitsland de samenwerking binnen Europa op het spel zet.

Harde afspraken

Merkel zei vandaag op een persconferentie dat CDU en zusterpartij CSU op 1 juli gaan overleggen over de resultaten van de EU-top in Brussel. Volgens haar is het zeker niet zo dat op die datum het terugsturen begint.

Seehofer zei op een gelijktijdige persconferentie dat hij hoopt dat Merkel harde afspraken kan maken in Brussel. Zo niet, dan moet Duitsland asielzoekers kunnen terugsturen, aldus de minister.

We spreken over de kwestie met correspondent Jeroen Wollaars in Berlijn. Ook gingen we langs in de Duitse deelstaat Beieren en spraken daar met Thomas Kreuzer, fractievoorzitter van CSU-Beieren. Bekijk het in onderstaande video.

Merkel krijgt extra tijd om Europese migratieafspraken te maken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl