'Breng de 600 ronddobberende migranten snel aan land'
Het reddingsschip Aquarius, met ruim 600 migranten aan boord, heeft nog altijd geen bestemming gevonden. Hulporganisaties roepen op om de mensen zo snel mogelijk aan land te brengen, omdat de hulpmiddelen aan boord opraken.
Op het schip zitten 629 migranten, onder wie 123 alleenreizende minderjarigen en zeven zwangere vrouwen. In samenwerking met hulporganisatie SOS Méditerranée werden ze afgelopen weekend uit het water gered of van boten gehaald die door smokkelaars worden gebruikt. SOS Méditerranée zegt dat de veiligheid van de mensen aan boord voor slechts enkele uren nog gegarandeerd kan worden.
Het schip bevindt zich nu tussen Malta en het Italiaanse eiland Sicilië. Zowel Italië als Malta weigert om het schip op te vangen. Volgens een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen ligt het nu volledig stil. Op Twitter roept Artsen zonder Grenzen met klem op om een oplossing te vinden. De migranten aan boord zouden zich nog niet bewust zijn van het diplomatieke getouwtrek over de Aquarius.
De medische situatie van de migranten aan boord is op dit moment nog stabiel. Maar de vertraging brengt volgens Artsen zonder Grenzen vooral de kwetsbare mensen in gevaar. Het gaat niet alleen om zwangere vrouwen, maar ook om vijftien mensen met brandwonden en een aantal dat bijna verdronk of onderkoeld was.
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, vindt dat de migranten aan land gebracht moeten worden. "De mensen zijn in nood, hebben geen voorzieningen en moeten snel hulp krijgen." Wie er verantwoordelijk is, moet later bepaald worden, zegt de UNHCR.
De Italiaanse minister Salvini van Binnenlandse Zaken, partijleider van de anti-immigratiepartij Lega, kondigde aan ook een ander reddingsschip te weren. "Vandaag bevindt het schip Sea Watch 3 van een Duitse hulporganisatie, onder Nederlandse vlag, zich voor de kust van Libië", schrijft hij op Twitter. "Daar wachten ze om de zoveelste lading migranten op te halen om naar Italië te brengen." Hij gebruikt de hashtag #chiudiamoiporti, wat 'we sluiten de havens' betekent.
Niet nodeloos op zee
Ook Eurocommissaris Frans Timmermans heeft op de situatie gereageerd. Hij vindt het niet kunnen dat vluchtelingen nodeloos op zee ronddobberen. "We hebben allemaal de plicht om mensen die in nood verkeren te helpen."
Volgens de vicevoorzitter van de Europese Commissie voelt Italië zich in de steek gelaten door de rest van Europa. "Het land heeft ook veel voor de kiezen gekregen en daar hebben ze de noodklok over geluid." Timmermans hoopt dat de Europese leiders, die elkaar eind deze maand ontmoeten tijdens een EU-top, de discussie in goede banen kunnen leiden.