De Aquarius vorige maand op de Middellandse Zee
NOS NieuwsAangepast

Italië en Malta weigeren schip met ruim 600 migranten aan boord

Een schip met 629 migranten aan boord is op zoek naar een bestemming in de Middellandse Zee, omdat zowel Italië als Malta het niet wil toelaten. Hulporganisatie SOS Meditterranee zegt dat aan boord van zijn schip de Aquarius 400 mensen zijn die in de nacht van zaterdag op zondag uit zee zijn gehaald door de Italiaanse marine en kustwacht of door vrachtschepen.

De bemanning van het schip heeft zelf nog eens 229 mensen uit het water gered of van boten gehaald die door smokkelaars worden gebruikt, en die doorgaans niet zeewaardig zijn. Onder de opvarenden zijn 123 alleenreizende minderjarigen en zeven zwangere vrouwen.

De Italiaanse weigering om het schip en de opvarenden toe te laten lijkt een eerste uiting van het beleid van de nieuwe Italiaanse regering, waarvan de anti-immigratiepartij Lega onderdeel is. "Vanaf vandaag zegt Italië NEE tegen mensensmokkel en NEE tegen illegale immigratie", twitterde de minister van Binnenlandse Zaken, Legaleider Matteo Salvini.

Gevaarlijke situatie

De Italianen willen dat Malta het schip opvangt, maar ook daar is de Aquarius niet welkom. De migranten zijn opgepikt in Libische wateren, zegt Malta, waar bovendien Italiaanse diensten de reddingsacties coördineren. Waar het schip nu naartoe moet is onduidelijk.

De regering van Malta heeft in een verklaring bezorgdheid uitgesproken. De beslissing van Italië om het schip te weigeren gaat volgens Malta tegen de internationale regels in, en leidt tot een gevaarlijke situatie voor alle betrokkenen.

"De dichtstbijzijnde haven is het Italiaanse eiland Lampedusa", zei NOS-correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. "Volgens het zeerecht zou het schip dan daarheen moeten. Maar de houding van Italië is wel enigszins begrijpelijk, want Malta heeft er een handje van om schepen te weigeren. Tot nu toe konden migranten altijd wel terecht in Italië, zo zijn er in de afgelopen jaren maar liefst 600.000 mensen op die manier binnengekomen."

Volgens Marghadi gaat het voorlopig nog goed met de migranten aan boord. "Het is een schip van onder meer Artsen zonder Grenzen, dus ze krijgen wel zorg. Maar het kan niet lang doorgaan zo. Het eten, water en al die andere middelen raken een keer op. Het is een kwestie van tijd voordat er problemen ontstaan."

Volgens een hulpmedewerker van het schip is er nog voor maximaal drie dagen eten en drinken aan boord.

Alle Italiaanse havens zijn voorlopig nog dicht. "Maar niet alle burgemeesters van de Siciliaanse havensteden zijn het daarmee eens", zegt Marghadi. "Onder anderen de burgemeester van Palermo heeft gezegd dat als niemand het schip accepteert, hij de migranten van harte welkom heet. Het is niet alleen een internationaal conflict, maar ook een binnenlands conflict geworden."

Spanje en Libië

Ook Spaanse reddingsdiensten hebben zaterdagnacht en zondagochtend vroeg honderden migranten opgepikt uit de Middellandse Zee. 334 mensen werden gered van negen verschillende boten. Ook zijn vier lichamen geborgen. De Libische kustwacht heeft dit weekend 152 migranten opgepikt die naar een marinebasis in Tripoli zijn gebracht.

Volgens de VN zijn dit jaar tot nu toe ten minste 785 migranten omgekomen op de Middellandse Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl