Zwitsers stemmen tegen Olympische Winterspelen in Sion
De bevolking van het Zwitserse kanton Wallis heeft zich in een referendum uitgesproken tegen het plan om de Olympische Winterspelen van 2026 naar Sion te halen.
De volksraadpleging ging over de vraag of het kanton 87 miljoen euro zou moeten steken in de Winterspelen in Sion, de hoofdstad van Wallis. Uit voorlopige uitslagen blijkt dat zo'n 54 procent van de bevolking tegen heeft gestemd. Onder de inwoners van Sion ligt het aantal tegenstemmers op 61 procent.
Het olympische bid van Sion lijkt daarmee van de baan, net als de kans dat Nederland een rol zou spelen bij de Winterspelen van 2026. Het Zwitserse bidcomité speelde met de gedachte om het schaatstoernooi uit kostentechnisch oogpunt in Nederland onder te brengen.
Zes kandidaten over
Nu Sion afvalt, zijn er nog zes kandidaten over: Calgary (Canada), Sapporo (Japan), Graz (Oostenrijk), Stockholm (Zweden), Erzurum (Turkije) en het gezamenlijke bid Milaan, Turijn en Cortina d'Ampezzo (Italië). In september 2019 neemt het IOC een besluit.
De laatste jaren worden referenda steeds vaker gebruikt in olympische kandidaatsteden om het enthousiasme voor organisatie van de Spelen te peilen. Meestal eindigt dat in een 'nee'.
Het referendum in Sion is het zesde op rij waarin de Spelen door de bevolking worden afgewezen. Innsbruck, Graubünden (2017), Hamburg (2015), Krakau (2014) en München (2013) gingen Sion voor. De laatste keer dat er 'ja' werd gestemd, was in 2013 in Oslo voor de Winterspelen in 2022. De Noren kregen de Spelen uiteindelijk niet: die gingen naar Peking.