Zwitsers denken aan Winterspelen 2026 met schaatsen in Nederland

Aangepast
Voorstanders van de Winterspelen 2026 in Sion vormen het Franse woord 'oui' EPA

Zwitserland speelt met de gedachte om Nederland te betrekken bij zijn bid voor de Winterspelen van 2026. Het bidcomité, dat Sion als locatie naar voren geschoven heeft, zou uit kostentechnisch oogpunt het schaatsen in Nederland willen onderbrengen.

De Zwitsers denken een sterker en aantrekkelijker bid te kunnen presenteren door alleen bestaande of tijdelijke locaties te gebruiken, een voorwaarde om ook de steun van de overheid te krijgen. De verwachting is dat hierdoor de kosten kunnen worden beperkt.

"We kunnen niet van alles bouwen dat na de Spelen niet meer gebruikt zal worden. We hebben bijvoorbeeld geen accommodatie voor het schaatsen, dus een oplossing kan zijn om naar Nederland uit te wijken", zegt Rene Will van het Zwitsers bidcomité tegen het doorgaans goed ingevoerde insidethegames.biz.

Verdeeldheid

In Zwitserland heerst vooralsnog verdeeldheid over de vraag of de Winterspelen gewenst zijn? Uit een internetpoll van de Zwitserse kranten Le Matin Dimanche en SonntagsZeitung bleek dat 43 procent van de bevolking tegen de kandidatuur is.

Tegenstanders van de kandidatuur proberen door middel van een nationaal referendum hun gelijk af te dwingen.

Waar het schaatsen in Nederland gehouden moet worden in 2026 - Thialf of een andere locatie - wordt in het concept van de Zwitsers vooralsnog niet gemeld.

Voormalig topskiër Pirmin Zurbriggen ontsteekt een fakkel bovenop de Matterhorn om het olympisch bid voor 2026 kracht bij te zetten EPA

STER Reclame