Een arrestatieteam van de politie schoot gisteren in Schiedam een man neer
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Schiedam: Syrische man met bijl had psychose

De man die gisteren met een bijl stond te zwaaien op een balkon in Schiedam, heeft volgens burgemeester Cor Lamers (CDA) waarschijnlijk een psychose gehad. Er is geen enkele aanwijzing voor religieuze motieven of terrorisme, zei hij in een interview met RTV Rijnmond.

De 26-jarige Syriër stond gistermiddag op zijn balkon met een bijl te zwaaien en riep "Allahoe Akbar". Hij viel in zijn woning met messen agenten aan waarop hij door een arrestatieteam werd neergeschoten. De man woont sinds 2015 bij zijn vader in Schiedam. De Syriër was volgens Lamers "enigszins bekend" bij hulpinstanties, maar niet vanwege grote psychische problemen.

"Integendeel zelfs. Daarom zagen we deze escalatie ook niet aankomen", stelt Lamers. "Als het iemand is die echt verward is en grote psychische problemen heeft, dan praat je al snel over een GGZ-achtige aanpak en dan is zo iemand best wel op de radar." De komende dagen wordt nagegaan met welke instantie de man contact heeft gehad.

Dan kun je in één keer helemaal doordraaien en dingen doen die je maanden daarvoor niet hebt gedaan.

Burgmeester Cor Lamers van Schiedam

"Het is echt een verwarde man met psychische problemen. Daarmee wil ik wat gebeurd is niet bagatelliseren, want ook zulke mensen kunnen gevaarlijke activiteiten ontwikkelen", zegt de burgemeester.

Lamers zegt dat het vermoeden is dat de Syriër gisteren een psychose had. "Dan kun je in één keer helemaal doordraaien en dingen doen die je maanden daarvoor niet hebt gedaan." Ook de vader zag volgens de burgemeester de actie van zijn zoon niet aankomen.

Hij noemde het handelen van de politie adequaat en zegt dat het een geluk is geweest dat het incident zich in een woning afspeelde. De gewonde man ligt nog steeds in het ziekenhuis en wordt bewaakt. Mocht de Syriër uit het ziekenhuis worden ontslagen, dan zal hij in hechtenis worden genomen.

In onderstaande video zie je de gebeurtenissen van gisteren in Schiedam:

De politiewoordvoerder vertelt wat er gebeurde in Schiedam

Advertentie via Ster.nl