'Minister Koolmees moet met geld over de brug komen voor pensioenakkoord'
"Dit is heel groot nieuws", zegt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk over het conceptpensioenakkoord tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties. "Het kost echt flink geld maar we moeten dat maatschappelijk willen. Het kabinet moet nu over de brug komen."
In de Tweede Kamer wordt veel gesproken over het bericht in De Telegraaf dat werkgevers en werknemers eruit zouden zijn over de toekomst van het pensioenstelsel.
De politieke partijen die van oudsher zijn verbonden met de vakbeweging, SP en PvdA, zien voordelen en nadelen. "Er zijn lichtpuntjes en donkere wolken", zegt SP-Kamerlid Van Kent. "Een zzp-pensioen zou goed zijn en ik zie stapjes in de richting van terug naar een AOW-leeftijd van 65." Nadeel is volgens de SP dat het toekomstig pensioenbedrag voor mensen die nu nog werken onzekerder wordt.
PvdA-Kamerlid Van Dijk heeft ook vragen over onzekerdere pensioenbedragen. Maar hij wijst erop dat een pensioen nu ook al onzeker is omdat er vaak niet wordt geïndexeerd en pensioenfondsen soms zelfs korten op de uitkering. Hij ziet eerder stoppen met werken voor zware beroepen als groot voordeel.
"Maar veel hangt af van de uitwerking en de opstelling van het kabinet", zegt hij. De werkgevers en vakbonden willen dat het kabinet het hele akkoord overneemt, en niet alleen bepaalde delen eruit pikt. "Ze zeggen tegen het kabinet: neem dit pakket maar neem het hele pakket en ga er ook voor betalen."
Prijskaartje van vijf tot zes miljard
Het conceptakkoord komt namelijk met een prijskaartje, voor de schatkist en dus voor de belastingbetaler. De plannen kosten op termijn zo'n vijf tot zes miljard euro en de vraag is of het kabinet daarmee akkoord kan gaan.
Minister Koolmees van Sociale Zaken moet zich nu buigen over de voorstellen in het conceptakkoord. Als hij er een of twee onderdelen uithaalt, of als hij niet de hele rekening wil betalen, dan is de bodem onder het akkoord vandaan. De onderhandelingen kunnen dan weer opnieuw beginnen.
Omdat het allemaal zo gevoelig ligt, wil hij nog niet veel zeggen. "Ik heb natuurlijk wel de krant gelezen maar ik ken dat stuk niet", zegt hij in de gangen van de Tweede Kamer. "Het onderwerp wordt al acht jaar besproken. Het is een gevoelig onderwerp dus dan moet je zorgvuldig opereren."
De vier regeringspartijen houden zich ook op de vlakte. VVD-Kamerlid Van der Linden: "Wij zitten te wachten op het formele advies, tot die tijd ga ik niet reageren. Ik heb geen flauw idee wat de status van dit stuk is."
50Plus ziet "enkele positieve elementen" zoals het behoud van het collectieve pensioenstelsel en de langzamere stijging van de AOW-leeftijd. Ook staat de partij positief tegenover een verplicht zzp-pensioen. Maar de Tweede Kamer vond het vandaag nog te vroeg voor een debat met de minister.
Ondertussen ontkennen de werkgevers en werknemers formeel dat er een akkoord is. Zij willen hier niet van spreken omdat het gaat om een conceptversie. Inmiddels zijn er alweer onderdelen veranderd. En zolang zij niet weten of er ook met het kabinet een akkoord te bereiken is, mag het van hen geen akkoord heten. En gaan de gesprekken achter de schermen door.