NOS NieuwsAangepast

Deadline gemist: meer tijd nodig voor pensioen van de toekomst

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

Het is werkgevers en werknemers nog niet gelukt om met een nieuw pensioencontract te komen. Ze krijgen daarom meer tijd van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Koolmees.

Koolmees deed eerder een dringend verzoek aan de werkgevers en werknemers om tot een pensioenakkoord te komen vóór 1 april. Maar de gesprekken verlopen moeizaam. Door wat meer tijd te geven, hoopt de minister dat de partijen alsnog met een gezamenlijk voorstel komen. Maar een nieuwe deadline legt hij niet op.

Cruciale verkiezingen

Intussen dringt de tijd. De minister wil namens het kabinet een nieuw pensioenstelsel, maar volgend jaar met de Provinciale Statenverkiezingen kan de coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer verliezen. Wetswijzigingen zouden dan alsnog kunnen worden tegengehouden. Koolmees heeft zeker een jaar nodig voor wetswijzigingen.

De minister is sterk afhankelijk van een goede uitkomst van de gesprekken tussen vakbonden en werkgevers. Pensioenfondsen moeten een nieuw contract namelijk zelf uitvoeren, en in veel pensioenbesturen zitten vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers. Uiteindelijk hakken zij de knoop door.

Praten

Onder het dak van de Sociaal-Economische Raad (SER) praten vakbonden, werkgevers en pensioenbestuurders inmiddels al meer dan vijf jaar over een nieuw pensioenstelstel en zzp-pensioen. Na veel schaven, ligt er nu nog één variant op tafel, die van individuele potjes.

Door het pensioen individueler te maken sparen werknemers voor zichzelf en niet meer voor een hele groep jongere of oudere werknemers. In dat systeem worden grote economische verliezen wel collectief gedeeld. Ook blijven de huidige pensioenfondsen het geld beheren.

Door iedere werknemer straks een eigen pensioenpotje te geven moet het vertrouwen in het pensioenstelsel terugkomen. Ook moet het makkelijker worden om je 'eigen potje' mee te nemen als je van baan wisselt.

Vakbonden zijn bang dat het nieuwe stelsel niet solidair genoeg is waardoor er "pech- en gelukgeneraties" ontstaan.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoe werkt het nu?

Ben je in loondienst, dan gaat vrijwel altijd 20 procent van je salaris op aan pensioenpremie. Dat geld gaat in de grote pot van je pensioenfonds en wordt belegd. Jong en oud krijgen nu voor dezelfde premie evenveel pensioen.

Maar de afgelopen jaren zijn er tekorten ontstaan. Bij de meeste fondsen zijn de pensioenen sinds 2009 niet meer geïndexeerd. Dat komt vooral door de lage rente. Maar het kabinet, De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau voorzien dat de tekorten in de toekomst nog veel groter worden.

De arbeidsmarkt is veranderd, er zijn een miljoen zzp'ers, Nederland vergrijst en het allerbelangrijkste: we leven gemiddeld een stuk langer. Het komt erop neer dat er relatief meer gepensioneerden zijn dan mensen die premie inleggen.

Zzp-pensioen

De polder spreekt ook over wat te doen met de steeds groter wordende groep zelfstandigen die geen pensioen opbouwt. Dit kan tot een armoedeprobleem leiden bij zzp'ers, vreest het kabinet.

De drie partijen praten daarom ook over de mogelijkheden van een verplicht pensioen voor alle zelfstandigen. De vakbonden zijn voor en willen dat alle zzp'ers uiteindelijk meedoen.

Werkgevers herkennen dat er meer sociale zekerheden moeten komen voor deze groep. Toch zijn ze een stuk huiveriger omdat het inhuren van zzp'ers veel duurder zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl