Een aanhanger van de Koerdische partij HDP op een politieke bijeenkomst

Turkse kiescommissie verplaatst stembureaus in Koerdisch gebied

De Turkse kiescommissie verplaatst stembureaus in gebieden waar veel Koerden wonen. Volgens de kiescommissie gebeurt dit om te voorkomen dat stemmers worden geïntimideerd en onder druk worden gezet om voor de belangrijkste Koerdische politieke partij HDP te kiezen. De regering beschouwt de HDP als de politieke tak van de PKK, die door Turkije, de Europese Unie en de VS wordt gezien als een terroristische organisatie .

Volgens de HDP worden stembureaus weggehaald uit dorpen waar de partij een grote aanhang heeft. Ze gaan naar dorpen waar de AK-partij van president Erdogan veel steun geniet. De verplaatsing zou zijn bedoeld om de partij uit het parlement te houden bij de verkiezingen volgende maand. In peilingen schommelt de HDP rond de kiesdrempel van 10%.

Krachtmeting

Twee maanden geleden is er een wet aangenomen waarmee de kiescommissie districten kan wijzigen en stembureaus kan verplaatsen. De commissie heeft niet aangegeven hoeveel stembureaus worden verplaatst. Wel dat het gaat om zo'n 144.000 stemgerechtigden in de oostelijke provincies.

De verkiezingen in Turkije worden een krachtmeting tussen de regering en de oppositie. Peilingen laten zien dat de oppositie ongeveer de helft van de stemmen kan binnenhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl