Limburg wil extra geld na 'bizarre taferelen' door noodweer
Voor de tweede keer in een week kwam het water met bakken uit de hemel in Zuid-Nederland. In Limburg leidde het noodweer gisteren opnieuw tot overstromingen in straten en ondergelopen kelders. "Moedeloos word je daarvan, en boos", zegt Karin Sijben die deze week opnieuw een modderstroom door haar huis heen kreeg. "Het feit dat je het steeds keer op keer moet ervaren... we hopen dat er nu wat aan gebeurt."
Volgens dijkgraaf Patrick van der Broeck is de provincie niet berekend op zoveel water. Dat bleek gisteren opnieuw toen de riolering overbelast raakte, toiletten overliepen en straatputten overstroomden. In de plaats Berg en Terblijt raakten huizen, garages en andere bezittingen beschadigd door de modder. Op andere plekken in Nederland sloeg de bliksem in.
"Het waren bizarre taferelen", zegt Van der Broeck voor de NOS-radio. "Een paar dagen geleden stond bij mij thuis ook de kelder onder water, dus ik spreek uit eigen ervaring."
In Nederland valt steeds vaker in korte tijd veel water. Door het veranderende klimaat is de regenval heviger dan vroeger. Als buien blijven hangen, kan plaatselijk veel meer neerslag vallen.
Daarnaast zijn de steden en dorpen de afgelopen 100 jaar flink uitgebreid. Door alle bestrating loopt het water minder gemakkelijk weg.
Heuvels
De problemen gelden in heel Nederland, benadrukt Van der Broeck. "Maar in Limburg komt daar nog bij dat er veel heuvels zijn. Daardoor gaat het water stromen en hadden we hier de afgelopen tijd bijvoorbeeld ook te maken met drijvende auto's."
Na het noodweer van afgelopen weekend, neemt de gemeente Valkenburg aan de Geul, waar Berg en Terblijt deel van uitmaakt, maatregelen. Zo wordt er een dammetje aangelegd en een beek uitgediept.
Maar dat gaat echt om "symptoombestrijding", zegt burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan de Geul waar Berg en Terblijt onder valt. "We leggen ergens zandzakken om het water een bepaalde kant op te leiden en we zijn alle putten aan het leegmaken want de riolering zit na al die overstromingen vol slib."
Zelf kun je ook een aantal dingen doen om de overlast enigszins te beperken:
Maar er is meer nodig, zegt dijkgraaf Van der Broeck. Hij sprak vandaag daarom met Deltacommissaris Wim Kuijken. De dijkgraaf hoopt dat de overheid voor de komende 20 jaar 250 miljoen euro vrijmaakt voor de provincie Limburg. Het waterschap wil er eenzelfde bedrag voor uittrekken. "Dat lijkt veel, maar het kan miljarden euro's aan schade voorkomen."
"In Zuid-Limburg heb je vanwege de heuvels te maken met een aparte problematiek", zegt de burgemeester. "Dan zul je toch een soort Deltaplan moeten opstellen zodat je in de waterinfrastructuur de goede maatregelen kan nemen." Dat gebeurt in ieder geval niet van vandaag op morgen. Hij denkt dat de uitvoering van zo'n plan misschien wel 10 jaar kan duren.