Fans houden in de Arena Birmingham een minuut stilte ter nagedachtenis van John Bain
NOS NieuwsAangepast

Populaire youtuber TotalBiscuit overleden

De populaire youtuber John Bain, beter bekend als TotalBiscuit of de Cynical Brit, is gisteravond overleden aan de gevolgen van darmkanker. De Brit is 33 jaar geworden.

In 2010 lanceerde Bain zijn eigen YouTubekanaal waar hij games recenseerde. Uiteindelijk kreeg hij meer dan 2,2 miljoen abonnees. Bain werd geroemd vanwege de aandacht die hij besteedde aan zogenoemde indie games, spellen die geproduceerd worden door kleine gamestudio's, en door zijn commentaar voor onder meer de spellen Warframe, StarCraft II en League of Legends.

Kritiek op bedrijven achter games

Ook had Bain kritiek op de houding van bedrijven achter de games, meldt de BBC. Volgens hem waren veel ontwikkelaars alleen maar geïnteresseerd in zoveel mogelijk winst maken en ging dat ten koste van het spel.

Voor zijn werk werd de youtuber in 2012 tijdens de Golden Joystick Awards tweede in de categorie 'Beste YouTube Gamer'. In 2014 werd hij tijdens The Game Awards uitgeroepen tot meest populaire gamer.

In 2014 maakte Bain bekend dat er een tumor was gevonden in zijn dikke darm. Vorige maand bleek hij uitbehandeld en besloot Bain om te stoppen met zijn werk om tijd door te brengen met zijn vrouw, zoon, familie en vrienden.

Zijn vrouw Genna hield zijn fans de laatste paar dagen op de hoogte. Nadat zijn overlijden bekend was gemaakt, plaatste ze een gedicht op Twitter ter nagedachtenis aan haar man.

Videowebsite Twitch, waar Bain live video's uitzond tijdens het spelen van een game, heeft hem bedankt voor zijn inspanningen voor de game-industrie. "John Bains eigenzinnige commentaren en gevoel voor humor leidden ertoe dat hij een van de meest prominente geluiden in de game-industrie werd."

Nederlandse gamers staan vandaag stil bij zijn overlijden. "Zijn commentaar voor het spel StarCraft II was een genot om naar te luisteren. Hij deed dat op zijn eigen manier en maakte dat voor iedere gamer begrijpelijk", zegt Don Plevier, bekend onder de naam GameMeneer.

"TotalBiscuit gaf altijd ongezouten zijn mening. Hij was het grote voorbeeld voor andere gamereviewers", zegt Mathia Koolhout, bekend van MathiaTV. Ook Kimberly van de Grop, bekend als xSyoss, spreekt van een groot gemis. "Hij was een van de meest oprechte mensen uit de industrie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl